SEYİT ÖMER YILDIZ

Tarım ve orman Bakanlığı tarafından ticari amaçlı hamsi avının yasak süresi üçüncü kez uzatıldı. Yeni yasağa göre İstanbul Boğazı ve Karadeniz’de 7 şubat’a kadar avlanmak yasak. Sivas’ta ise yasaklar balık tezgahlarında fiyatları etkilemedi.

Balıkçı esnaflarından Talip Güldeş; “ Hamsi şuanda zaten dondurulmuş olarak geliyor malum av yasağı olduğundan dolayı, bu süre de 7 şubat’a kadar uzaltıldı. Bu yıl denizlerde istenilen seviyede hamsinin çıkmaması av yasağını da beraberinde getirdi. Bu durumdan şikayetçi değiliz, en azından hamsinin geleceği için daha faydalı olacağını düşünüyoruz. İklimler değişmeyeye başladığı için bundan hamside nasibini almaya başladı, bu yıl belki biraz az yiyeceğiz ama en azından bundan sonra ki yılar için hamsiyi korumuş olacağız” dedi.

Güldeş; “ Bizler Sivas’ta ki balıkçı esnafı olarak hamsinin fiyatında herhangi bir değişiklik yapmadık 20 liradan satışlarımıza devam ediyoruz. Tabi vatandaşta birçok farklı balık türü olmasına rağmen hamsiden vazgeçmiyor. Hamsinin yeri bir başka. Tabi bu birazda vatandaşın alım gücüyle alakalı bu nedenle vatandaşın hem damak tadına hem de cebine hitap eden balık her zaman hamsi olmuştur” ifadelerini kullandı.

Güldeş; “ Umarız ki 2020 yılında korona virüsle başlayan ve birçok olumsuzlukla devam eden sürecin bitmesiniş eski normallerimize dönmeyi umut ediyoruz.  Şuanda biz balıkçı esnafları olarakta devam eden bu av yasaklarının ilerleyen süreçte herkes için daha faydalı oalcağı inancındayız” diyerek açıklamasını sonlandırdı.