MEHMET TIRPAN

Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, ORAN Kalkınma Ajansından alacakları desteklerle yeni laboratuvar cihazları alarak Sivas’ta bal, süt, et, süt ürünleri ve beyaz et gibi ürünlerin rahatlıkla analizlerinin yapılabileceğini, analizlerin sonucunda verilen raporun tüm Dünya’da geçerli olacağını söyledi.

ORAN kalkınma Ajansına sundukları projenin ilk başta onaylanmadığını, sebebini araştırarak Sivas’ın geri plana atıldığını tespit ettiklerini ifade eden Hastaoğlu, “ORAN Kalkınma Ajansına kapsamlı bir laboratuvar projemizi sunduk. Ancak ORAN Kalkınma Ajansından projemiz geçmedi yedeğe kaldı. Araştırmalarımızda Sivas’ın 3. Plana yitildiğini tespit ettik. Konuyu il yöneticilerimizle paylaştık. ORAN yönetiminde olan Sivaslı il yöneticilerimizin itirazları sonucu toplantı yeniden yapıldı. İkinci bir toplantıda Vali Salih Ayhan ve yönetimdeki STK’ başkanlarının itirazları ile yedekte olan Laboratuvar projemiz asıla geçti. Yani haksızlık giderildi ve dengeler sağlandı” dedi.

Projenin yaklaşık maliyetinin 850 Bin TL olduğunu ve proje bedelinin 200-250 bin TL’lik kısmını kendilerinin karşılayacağını ifade eden Hastaoğlu, “Borsamızın buğday pazarında laboratuvarı vardı. Bu laboratuvarımız sadece tahıl ürünlerine yönelikti. Kendi imkanlarımızla oluşturduğumuz laboratuvarın zamanla yaptığı aktivitelerini az bulduk. Laboratuvarın bulunduğu mekanda yetersizdi. Bu nedenle son teknolojik cihazlara sahip bir laboratuvar projesi hazırladık ve ORAN Kalkınma Ajansına sunduk. Projemiz yapılan girişimler sonucu onayladı. Toptancılar sitesinde yeni bir yer tuttuk içerisinde gerekli dizayn çalışmalarını yaptık. 4 mühendis daha aldık. Buradaki laboratuvarımızı alacağımız cihazlarla birlikte çok daha fazla kuvvetlendiriyoruz. Cihazların gelmesi ile birlikte bal, et, süt beyaz et ve süt ürünlerinin tahlillerini yapabileceğiz. Bu tür laboratuvar bu bölgede hiç yok. Örneğin bal üretiminde Türkiye’de öncüyüz ancak ürettiğimiz balın analizini Sivas’ta yapamıyoruz. Bu nedenle rahatlıkla tahlillerin yapılacağı kapsamlı bir laboratuvarı Sivas’a kazandırdık. Akredite olarak hem çevre illere hemde üyelerimize hizmet vereceğiz.  Yapacağımız analizlere yönelik verilecek olan raporlar tüm Dünyada geçerli olacak” ifadelerini kullandı.