MELTEM DUMAN

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 6 Eylül’de yüz yüze eğitime başlayacaklarını duyurdu. Yeni eğitim ve öğretim yılından önce kırtasiye, kantin sektöründe hareketlilik başladı.

22 yıldır esnaflık yapan Enes Topgül, salgın dolasıyla yaşanan kapatmalarda en çok küçük küçük esnafın etkilendiğine değindi.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan işletme sahibi Enes Topgül,  ‘Pandemi sürecinde kapalı kaldık. Küçük esnaf bitik durumda. Kapatılma bizim işlere sadece balta vurdu. Marketler zincirleri daha çok büyüdü. Biz küçük esnaf kiraları ödemede zorlandık. Verilen destek hiçbir şeye merhem olmadı. Bu süreçte devletten yeterince destek göremedik. Biz esnafların değimiyle üç harfliler olan marketler bizim işleri taklit eder hale geldi. Uygun fiyat gibi gösterip 3 tane silgiyi bir paketleyip 24 TL’ye satan bir satıcıdan ne beklersiniz. Bizi pandemiden ziyade haksız rekabet yıprattı. Yeni eğitim-öğretim yılında biz kırtasiyecilerden değil de marketlerden alınıyor. Buda birçok esnafı kapatmaya sürüklüyor. Korkarım 5 yıla kadar esnaf diye bir şey kalmayacak” şeklinde konuştu.

Aynı zamanda mini market işletmeciliği de yapan Enes Topgül, ek olarak market gıdaları, elektronik malzemeler, zücaciye, tuhafiye gibi sektörlerden de satış yaptığını aksi halde geçinmekte zorlandıklarını ifade etti.

Son olarak Topgül, eğitimin ağır tahribat aldığını, yüzyüze eğitime geçilmesinin hemen olmasını temenni ettiğini belirtti.

Ayrıca esnaflarla kendi aralarında dedikleri  3 harflilerden uzak durulmasının, her derde koşan ve veresiye usulünü devam ettiren küçük esnafına halkının sahip çıkmasını temenni ettiğini belirterek yeni eğitim öğretimde tüm öğrencilerimize başarılar dileyerek sözlerini sonlandırdı.