SÜMEYRA DENİZ

Cumhuriyet Üniversitesi Merkezi Amfide gerçekleştirilen programa Proje koordinasyon uygulama ve araştırma merkezi müdürü Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, ORAN Kalkınma Ajansı İl Koordinatörü Sinan Dündar, Sivas Meslek Yüksek Okulu Müdürü Uğur Tutar Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hilmi Ataseven, proje koordinatörü Yrd. Doç. Esra Uçar Sözmen ve davetliler katıldı.

Toplantıda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hilmi Ataseven, “ Bugünün benim için anlamı şu bir üniversite ile kamu kurumu ortaklaşa çalışıyor ve insanlarımızın refahına katkı sağlayacak bir çalışma yapıyorlar bu programın en iyi tarafı bu. Türkiye de çok yaygın olan bir şey değil son 5 ila 10 yılda artmış bir durum bu da bizim için umut vaat edici bir durum. Önceden şu kanaat vardı akademisyenlerde dosyayı dolduralım belli bir hacme gelsin sayıyı dolduralım asgari şartları sağlayalım doçentliğe müracaat edelim sonra süremiz dolsun 3 yıl 5 yıl neyse sonra kuruma müracaat edelim anlayışı vardı ve maalesef kötü bir anlayıştı sonuçta bu bilimsel çalışmaların somut bir çıktısı yoktu ve bunun insanlığa bir faydası olmuyordu araştırma yapıyorsunuz deney yapıyorsunuz ve bu herhangi bir arşivde kalıyor bunun karşılığında insanımıza dönecek bir çıktısı olmuyordu. Şimdi endüstriyel katkısı diye bir kullanılırlıkla ilgili bir başlık bu sonucu da var ORAN Kalkınma Ajansı ve diğer ajanslarda TÜBİTAK’da ve son zamanlarda Üniversitelerde artık bunu kullanmaya başladılar yaygınlaştırdılar ve destek veriyorlar bunda ülke yöneticilerinin de çok büyük katkıları ve destekleri de var.” dedi.

Dışa bağımlılığın azalması için bilimsel çalışmalar yapılması gerektiğini savunan Ataseven, “Bizim dışa bağımlılığımızın azalması için bu bilimsel çalışmaların elle tutulur gözle görülür bir çıktısının olması gerekiyor yoksa biz haabire havanda su dövmüş oluruz gerçek bir bağımsızlık arzu ediyorsak bunu öncelikle akademik camianın yapmış olması gerekiyor. Askerimiz polisimiz güvenlik güçlerimiz sınırda ve sınırı içerisinde canlarını kanlarını ortaya koyuyorlar onlara bizim lojistik destek vermemiz açısından onlara saygımız ve hürmetimiz açısından da bir vefa borcu olarak ciddi bilimsel çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bundan dolayı bu projeyi yapan ve teşvik eden uygulayan kurumlara ve hocalarıma çok teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

Proje koordinatörü Yrd. Doç. Esra Uçar Sözmen ise yaptığı kapanış sunumda Tıbbi ve aromatik bitkiler hakkında bilgiler vererek kullanım alanlarını anlattı

Sözmen projenin maliyetinin yüzde 75’lik kısmını ORAN kalkınma ajansının kalan yüzde 25’lik kısmının ise eş finansman olan Cumhuriyet Üniversitesinin karşıladığını belirterek şunları ekledi, “Proje süresi 1 yıl proje kapsamında broşür ve kitapçılar dağıtılarak toplayıcılar ve köklüleri bilinçlendirme çalışmaları yapıldı. Tıbbi ve aromatik bitkilerde uçucu yağ verim ve kalite değerleri büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda bu bitkilerin verim ve kalite değerlerinin araştırılabileceği küçük çapta bir laboratuvar kuruldu.” dedi.