MELTEM DUMAN

Sivas’ın yöresel lezzet kültüründe önemli yere sahip olan kelle, zahmetli hazırlama süreci olmasına rağmen kentte yoğun ilgi görmeye devam ediyor.

Sivas’ın yaklaşık 200 yıllık geleneği olan kelle kırdırma kış aylarında olduğu kadar yazında tüketilmeye devam ediyor. Dünya’yı kavuran salgın dolayısıyla tekrar gündeme gelen kelle ve kelle paça çorbası, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren güçlü etkisi ile uzmanların en fazla içilmesini tavsiye ettikleri çorba çeşidi arasında yer alıyor. Sirke ve sarımsak eşliğinde lezzetli tadı ile damaklara da hitap eden kelle paçanın sayısız faydaları bulunuyor. Bunlardan biri ise antioksidan özelliği sebebiyle bağışıklığı kuvvetlendirdiği için vatandaşların vazgeçilmez tadı olmaya devam ediyor.

25 yıldır Kellecilik yapan Ahmet Gedik, “Sabah erken saatlerde iş başı ediyoruz. 4’de kalkıp hazırlıkları yapıyoruz 16-17 saat pişirildikten sonra damak tadına göre sarımsak, baharat eklenerek servis ediyoruz. En işlek olduğumuz saatler sabah saatlerinde burası çok hareketli oluyor. Akşama tüketiliyor. Pandemi süreci her sektör gibi bizi de olumsuz etkiledi. Evlere paket servis yaptık. Kapatma kelle müptelası Sivaslıları üzdü. Açılmasını dört gözle bekleyen müşterilerimiz vardı. Genellikle kış aylarında en çok tercih edilen yöresel lezzet olan kelle, her mevsim müşterisi olan bir besin türüdür. Yaz dolayısıyla azalan müşteri açığımızı tatile gelen gurbetçilerimizle kapatıyoruz” şeklinde konuştu.

“SENEDE 150 BİN KELLE TÜKETİLİYOR”

Senede 150 bin tane kelle tüketildiğini belirten Kelleci Ahmet olarak bilinen Ahmet Usta, küçük baş-büyük baş sıkıntısı olduğu zamanlarda sıkıntı yaşadığını, korona ile tüketimin azaldığını ve koyunların fiyatının tekrar düşmesiyle alım güçlerinin artığını söyledi.

Şifa kaynağı olarak görüp sakatatı bolca tüketen Sivas halkının paçaya ilgisi ve sevgisinin her zaman devam edeceğinin altını çizen Ahmet Usta, “Dana, koyun ve kuzu gibi bilinen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sakatatlarından yapılan paça çorbasının en çok tüketilen ve tercih edilen çeşitleri kelle paça ya da ayak paçadır. Yapımı oldukça uğraştırıcı olmasına rağmen çok şükür talep fazla. Kalorisi ve yağ oranı yüksek düzeyde olan bir besindir. Kolesterol açısından da oldukça faydalı olan kelle paça çorbasını her kesimden vatandaşımız tüketiyor. Özellikle yetişkinlerin çok tükettiğini söyleyebilirim. Ancak bilinçli aileler çocuklarının kemiklerinin gelişmesi için tükettiriyorlar” ifadelerini kullandı.

Son olarak sakatat tüketimine Sivas halkının geçmişten günümüze ilgisinin artarak devam ettiğine vurgu yapan Ahmet Gedik, kelle paça çorbasının yemekten ziyade bir gelenek haline geldiğini, Sivaslıların birbirlerine kelle kırdırayım mı gardaş? diyerek misafirlerine ikram etmekten vazgeçemeyecekleri bir tad olduğuna değinerek sözlerini sonlandırdı.