MELTEM DUMAN

“Yoruldum artık gurbet ellerinde, memleket özlemi yüreğimde” diyerek sılayı rahim yapan gurbetçiler yaşadıkları ülkelere ve kentlere dönüyorlar.

Yurt dışında yaşayan ve pandemiden kaynaklı 3 yıldır memleketi olan Sivas’a gelemediklerini ifade eden gurbetçilerimiz doğduğu topraklara gelmekten dolayı mutlu olduklarını ifade ediyor.

40 yıldır gurbette kaldığını belirten Erdal Yılmaz, pandemi süreciyle yasakların gurbetçileri memleketlerine hasret bıraktığına değindi.

Memleketine tatil amaçlı dönüş yapan Erdal Yılmaz, gurbetçi Sivaslıların Antalya yerine şehrine gelerek memleketine katkısı olmasının daha doğru olacağını, böylece pandemiden kaynaklı yaşanan durgunluğun bir nebze alışverişleri ile canlanacağını ifade etti.

Pandemi sürecini ve Sivas halkının gurbetçilere bakışını değerlendiren Erdal Yılmaz, “40 yıldır Almanya’da yaşıyorum. Pandemi süreci Türkiye’de olduğu gibi yurt dışında da bizi olumsuz etkiledi. Ancak Türkiye’de salgının ciddiye alınmadığını düşünüyorum. Maske, sosyal mesafeye dikkat eden yok. Türkiye ile komşu ülkelerle yaşadığı diplomatik sorunlar biz gurbetçilere olumlu veyahut olumsuz şekilde yansıyor. Ülkemiz bu salgını çok ciddiye almadığı için vaka artışları kaçınılmaz oldu. Gerekse insanlarımızın ihmal kar davranması vaka artışlarını hızlandırdı. Hem ülkemizi de hem yurt dışında gurbetçi olduğumuz için ötekileştiriliyoruz. Genel olarak olumlu yaklaşanlarda olsa bir nevi gösterişli bir hayatımız olduğunu hava atmak için ultra lüks arabalar aldığımız algısı biz gurbetçileri üzüyor. Aksine kilometre fazla olduğundan kaynaklı mecburi araç almamız gerekiyor. Uçak biletlerimiz maalesef ki yüksek. Ancak memleket sevdası o gümrükte kuyruk beklemeye saatlerce yolculuk yapmaya değiyor. Salgın süreci bence iyi yönetilemedi. Sebebi tamamen hazırlıksız olmamız. İnsanlar aşı ile  kaderine terk ediliyor. Aşıdan sonrada önlemler alınmalı” şeklinde konuştu.

Son olarak Yılmaz, Türklerin eşi benzeri olmayan bir ülkede yaşadığına dikkat çekerek “Türkiye’de ekonomik sorunların iyileştirilmesi halinde gurbetçilerin başka ülkelere göç etmesine gerek kalmaz. İnşallah ilerleyen yıllarda herkesin kendi ülkesinde yaşaması için imkanlar sağlanır” şeklinde sözlerini sonlandırdı.