SÜMEYRA DENİZ

Güneş gözlüğü uzun seneler moda, süs, aksesuar amaçlı rüzgâr kardan korunmak amacı ile kullanıldığını kaydeden Küçüker, “Artık günümüzde UV radyasyonunun göz ve cilt üzerindeki zararlı etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. UV radyasyonu etkisi kümülatiftir. Bu nedenle güneş gözlüğü kullanma alışkanlığının küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gerekir. Cilt kanseri ve zamanından önce katarakt oluşmasına sebep olur. Güneşten kaynaklanan (UV) ışınları, göz lensi ve retinasına zarar verir. Bu da çocukların ve erişkinlerin ilerideki yaşamlarında katarakt olmasına ve görmesini etkileyecek başka rahatsızlıklar yaşamasına neden olabilir. Güneş gözlüğü kullanımı bu sebeple çok önemlidir” dedi.

 

Güneş gözlüğünün kullanım amaçlarına da değinen Küçüker, “Uluslararası standartlara göre araba kullanımında takılan genel kullanım amaçlı güneş gözlükleri yüzde 8 den daha koyu olmamalıdır. Trafik sinyalizasyon renklerinin doğru algılanmasını engellememelidir. Aksi takdirde trafik kazalarına sebep olur. Normalde karanlık ortamlarda göz bebeklerimiz büyür. Ve böylece daha çok ışık göz bebeklerimizden içeri sızar. Eğer yüzde 100 ultraviyole koruyuculuğu olmayan bozuk camları takarsak, karanlık bir ortam oluşacağından, göz bebeklerimiz genişleyecek ve koruyuculuk oranı düşük olan bu camlardan geçen UV ışınları gözümüze zarar verecektir. Retinaya ulaşan zararlı UV ışık miktarı artacaktır. Ebeveynlerin çocuklarına süs olarak aldıkları renkli işporta gözlükleri, çocuklarının gözlerine bilmeyerek çok büyük zarar vermektedir.  Yaşadığımız problem güneş gözlüklerinin denetiminin TC Sağlık Bakanlığın da olmamasından kaynaklanmaktadır. İğneden ipliğe her türlü kozmetik, takviye gıda, tıbbi cihaz, ilaç ürünleri denetleyen Sağlık Bakanlığı yasal bir düzenleme ile güneş gözlüğü denetim ve takibini yapmalıdır” şeklinde konuştu.

Optisyenlik müesseseleri dışında satılan güneş gözlüklerinin denetiminin zor olduğunu ifade eden Küçüker, “işporta, sosyete pazarı, parfümeri, market, bijuteri, benzin istasyonu satılan işporta sahte taklit güneş gözlüklerinin, garanti belgesi, faturası, uluslararası standartlara uygunluğunun denetim, kontrol ve takibi zabıta tedbirleri ve Çalışma sosyal güvenlik Bakanlığı eliyle yeterli olamamaktadır. Sahte güneş gözlükleri Türkiye’de bir halk sağlığı problemine dönüşmüştür.  

Meslek kanunumuzun amaç bölümünde, toplumun ve fertlerin sağlığının korunmasını yasa ile gözlükçülere emredilmektedir. Endişelerimiz ticari değil, halk sağlığı adına meslekidir. Öncelikle, Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı sosyete pazarı, parfümeri, market, bijuteri, benzin istasyonu vs yerlerde sahte kaçak gözlüklerin satışına engel olmalı ve güneş gözlüklerinin nerelerde satılabileceğini belirlemelidir. Devamında, Güneş gözlüklerinin yasal bir düzenleme ile Sağlık Bakanlığı eli ile denetim ve kontrollerinin yapılması kamu sağlığının korunması amacıyla zorunlu hale gelmiştir” ifadelerine yer verdi.