MEHMET TIRPAN

Vatandaşlar geçtiğimiz günlerde Elektrik, doğalgaz ve akaryakıta gelen zamların şokunu atlatamazken, bu kez de ekmeğe zam geldi. Vatandaşlar yapılan zamlardan ciddi derecede olumsuz etkileniyor.

Fırıncıların talebi üzerine Sivas’ta pide fiyatına 50 kuruş zam yapıldı. Yapılan zamla birlikte ilimizde pide fiyatı 2 TL’ye yükseltildi. Somun ekmeğe de önümüzdeki günlerde zam yapılması planlanıyor.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül, artan maliyetler nedeniyle ekmeğe zam yapmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Hammadde fiyatlarının ciddi derece arttığını ifade eden Başkan Akgül, “Öncelikle bilindiği üzere ham maddeye gelen aşırı fiyat artışı fırıncı esnafımız oldukça zor durumda bırakmıştır. Bizde en azından fırıncı esnaflarımızın mağduriyetini giderebilmek için ekmek fiyatını 1 TL 50 kuruştan 2 TL’ye çıkarma kararı aldık. Bu karar fırıncılar ile yapılan toplantı sonrası alınmıştır” dedi.

Yapılan zammın hafta içinden itibaren uygulanmaya başlayacağının altını çizen Başkan Akgül, “Ekmeğe yapılan bu zam fırıncı esnafımızın zaruri ihtiyaçtan dolayı ortak karar doğrultusunda verildi. Çünkü artık fırıncı esnaflarımız işyerlerini kapatma durumuna geldi. Bugün bir unun torbası 170 TL ile 175 TL arasında satışı yapılıyor. Bunun yanı sıra yağ, maya gibi malzemelere yüzde yüz oranında zam yapıldı. Bu sebeple fırıncı esnaflarımızın zararını minimuma indirmek için bu zammı yaptık. İnanıyorum ki Sivas halkı bu haklı talebimizi olumlu karşılayacaktır. Hiç kimse ihtiyaç dışında durduk yere zam kararı almaz. Biz mağduriyetimizi en aza indirmek adına bu zammı yapmak zorundan kaldık. Sivas’ta 220 fide fırını esnafımız var. Bunlar her birinin yanında 4 yada 5 kişi çalışıyor. Yaklaşık Bin kişiyi geçkin bir istihdam sağlanıyor. Fırıncıların zarar etmesi ve işyerlerini kapatması hem şehrimiz ekonomisine hem de ülkemiz ekonomisine katkı sağlamayacağından dolayı zam yapmak mecburi oldu. Aksi halde fırınların ayakta kalması söz konusu değil” ifadelerini kullandı.