Mehmet TIRPAN

Sivas Valisi Davut Gül, ikinci Üniversite, kent meydanının ışıklandırılması projesi, Kadın Açık Cezaevinin Müzeye dönüştürülmesi projesi ve Aygır Depolarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.Sivas’a kurulması noktasında karar çıkan İkinci Üniversite noktasında kamuoyunu bilgilendiren Vali Gül, “İlimize kurulması kararlaştırılan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin henüz nereye yapılacağı kesinleşmedi. Şimdilik iki ayrı yer alternatifimiz var. Ya Haralar Bölgesine yada Paşabahçe´ye giderken, yolun sağ tarafındaki mühimmat depolarının olduğu alan düşünülüyor” dedi.

En güçlü alternatifin haraların olduğu bölge olduğunun altını çizen Vali Gül, “Burada 500 dönümlük hali hazırda bir yerimiz var. O alanda toplamda 500 dönümlük bir arazimiz var. Buradaki haraların olduğu yer İl Özel İdare´ye verildi. Diğer 250 dönümlük yer için de Özelleştirme İdaresine resmi yazı yazıldı. İkinci yer alternatifi ise Paşabahçe´ye giderken, yolun sağ tarafında mühimmat depoları var. Buradaki askeri bölgenin başka bir yere taşınması söz konusu. Eğer askeriye taşınırsa, ikinci üniversite için bu alan da değerlendirilebilir. Ayrıca Tarihi Aygır Depolarının restorasyon süreci de başladı. Haraların yaklaşık 50 milyon TL maliyeti var. Binaların olduğu alan 50 bin metrekare. Haraların arazisi ise yaklaşık 250 bin metrekare. Bu işler paranız olsa da çok çabuk olmuyor. Kültür ve restorasyon işleri zaman alıyor. Projesini hazırlamak birkaç yıl sürüyor. Yapımına başlamak yine öyle ama bunlar yapıldığında ve gözünüzde canlandırdığınızda ayrı bir Sivas ortaya çıkacak" ifadelerini kullandı.

ORDU EVİNİN TAŞINMASI BEKLENİYOR

Kent Meydanının ışıklandırılmasına yönelik bilgilerde veren Vali Davut Gül, "Sivas adeta bir açık hava müzesi. Işıklandırma Projesinde sona gelindi. Artık Sivas’ın akşamları da bambaşka olacak. Tarihi mekanların tamamını ışıklandıracağız. Sivas’ın gecesi ayrı güzel olacak gündüzü ayrı güzel olacak” dedi.

Orduevinin kendi yerine taşınmasıyla beraber orduevinin olduğu alanın yıkılacağını da aktaran Gül, “Kongre Müzesi orijinal halinde olduğu gibi müze tarafından giriş ve çıkışına kavuşmuş olacak. Kongre Müzesi'nin etrafındaki yapılar kalkmış olacak. Ordu evinin yıkılması ile beraber Jandarmanın bahçesindeki lojmanlar da yıkılacak. Halk Eğitim Merkezi ve Kızılırmak İlkokulu kaldırılacak orası da yeşil alan olacak. Eski Numune Hastanesi'nin bulunduğu alana orta ölçekli bir cami yapılacak. Ödeneği hazır olan açık cezaevi oradan taşınacak. Selçuk Anadolu Lisesi başka yere taşınacak ve o binanın restorasyonu yapılacak. Kongre Müzesi'nden Selçuk Anadolu Lisesi'nin bulunduğu alan toplam 170 bin metrekarede yeşil alanlar, yürüyüş yolları ve bu binaların hepsine bir işlev verildiği yeni bir tarihi doku ortaya çıkacak” şeklinde konuştu.