MELDA GENEŞ

Geçtiğimiz yıllarda adeta harabe hali ile tarih şehri Sivas’a yakışmayan bir görünüme sahip olan Sivas kalesi ve çevresinde başlatılan çalışmalar devam ediyor. 1. Etabı biten Kale projesi tamamlandığında şehrin cazibe merkezi olacak.

Proje ile birlikte Kale ve çevresinin turizmine kazandırılması amaçlanırken, 42 bin metrekare alanı kapsayan alanda bulunan Ulu Camii ve Gök Medrese’nin de Kale projesi ile bütünleştirilmesi hedefleniyor.

Arkeolojik kazıların aralıksız sürdüğü kale alanında yapımı devam eden mimari yapılar da gün yüzüne çıkmaya başladı. Sivas Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl startı verilen Kale Projesinin kazı çalışmaları hızla devam ederken, büyük bir özveri ile yürütülen çalışmalar kapsamında Orta Çağ Dönemi'ne ait yeni malzemeler bulunmaya devam ediyor.

Kale Projesi kapsamında yapılan çalışmalar ile eski harabe görünümünden eser kalmayan Sivas Kalesinin çevresinde yapımı süren konakların ise şehre ayrı bir değer katması hedefleniyor. Sivaslıların da yakından takip ettiği tarihi Sivas kalesi ve çevresindeki çalışmaların bir an evvel bitirilerek, Sivas turizmine kazandırılması bekleniyor.

KALE PROJESİNİN BİRAN EVVEL BİTMESİNİ BEKLİYORLAR

Kale projesinin kent için bulunmaz bir çalışma olarak değerlendiren Kaleardı ve Gök Medrese mahallesi sakinleri ise sabırsızlıkla Kale Projesinin bitmesini beklediklerini beyan ettiler. Biran önce Kale Projesinin 2. Etap çalışmalarına başlanmasını isteyen bölge halkı projede görev alan herkese teşekkür etti.

Bölgenin atıl durumdan kurtulmasından son derece mutlu olduklarını da sözlerine ekleyen bölge halkı, “Kale Projesi başlamadan önce bölgedeki atıl yapılarda bazı kişiler alkol alıyordu. Madde bağımlısı kişilerde burada ki yıkık dökük evleri tercih ediyordu. Bu durum en çok mahalle sakinlerini tedirgin ediyordu. Ancak bölgedeki kötü yapıların yıkılması ve Kale Projesi'nin başlatılması bizleri mutlu etti. İnanıyorum ki kale projesi Sivas'a büyük değer katacaktır” dedi.