SEYİT ÖMER YILDIZ

Uzun yıllar yarı açık kadın cezaevi olarak hizmet veren ve geçtiğimiz restorasyon çalışmalarına başlanılan  “Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi” nde çalışmalar devam ediyor.

1961 yılından itibaren yarı açık kadın cezaevi olarak kullanılan Hamidiye mektebi aslına uygun olacak şekilde restorasyon yapım çalışmaları devam ediyor. İkinci Abdülhamid’e atfen 1902 yılında yapılan ve şehirde sanayi alanında eğitim veren Hamidiye mektebi inşa edildiği tarihten 1961 yılına kadar eğitim için kullanıldıktan sonra, aradan geçen uzun yıllar boyunca da yarı açık kadın cezaevi olarak kullanıldı. Restorasyon çalışmaları kapsamında ilk olarak ek binaların yıkımının tamamlanmasının ardından kalan tarihi yapılarda çalışmalar yürütülmeye devam ediyor.

Vali Salih Ayhan ise Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN)'nın destekleri ile 8 milyon 822 nin lira sözleşme bedeli ile ‘Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı’ kapsamında restorasyon çalışmalarının hızla devam ettiği ‘Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi’nde incelemelerde bulunarak yetkililerden restorasyon hakkında bilgiler aldı.

2019 Aralık ayı itibari ile projenin yüzde 60 oranında yetkili firma tarafından tamamlandığı ve 2020 Eylül ayı gibi projeyi teslim edecekleri açıklamasından sonra gözler proje için eylül ayına çevrilmiş durumda.