Sivas'ın Gürün ilçesindeki Gökpınar Gölü, turkuaz mavisi görünümü ve doğasıyla göz kamaştırıyor.

Sivas kent merkezine 147, Gürün ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Gökpınar Gölü, adeta "doğal akvaryum"u andırıyor.  

Dipten kaynaklarla beslenen ve derinliği 15 metreyi bulan göl, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Su altı sporlarıyla uğraşanlar tarafından dalış için tercih edilen gölde, zaman zaman dalış eğitimleri de veriliyor. Gölün kıyısında ve çevresinde turistik tesislerin yanı sıra dinlenme ve mesire alanları bulunuyor. Tüm bu güzelliklere nazaran göl büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğu İl Su Koordinasyonu toplantısında ortaya çıktı. Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürlüğü mühendisleri ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İL Müdürlüğü mühendisleri, Gökpınar Gölü’nde çeşitli araştırmalar yaparak raporlarını komisyona sundu. DSİ’nin araştırmasında kirlenmeye karşı alınabilecek tedbirler belirtilirken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İL Müdürlüğü’nün çalışmalarında ise kirlenmenin ana sebeplere ortaya çıktı.

DSİ RAPORUNDA ALINACAK TEDBİRLER

Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede alınabilecek tedbirler şöyle sıralandı; “Kanalizasyon hatlarının kontrol edilmesi,  İşletmelerin fosseptiklerinde meydana gelebilecek taşmaların engellenmesi, gölün çevresinde bulunan ziyaretçilerin çeşme sularını kullandıktan sonra göle boşaltılmasının engellenmesi, gölün kenarında bulunan ziyaret alanlarında evsel atıkların ayrı ayrı biriktirilmesi için konteynır sayısının artırılması ve bu atıkların belli aralıklarla toplanması gerekiyor. Gölün içine yabancı maddelerin atılmasının engellenmesi, gölün içerisinde oluşan yosunların belli periyotlarda temizlenmesi ve ayrıca göl içerisinde ve gölün etrafının temizlenmesi gerekir. Gölün dibinde görülen bütün bitkilerin yosun olarak algılanmaması gerekiyor. Bunların hepsi yosun değil su bitkileridir. Sadece bir kısmı zararlı su yosunu olarak görülmektedir. Birkaç lögarın dolu olduğunu ve sızma ihtimali olabileceğini gördük” ifadeleri yer aldı.

NİTRAT SEVİYESİ YÜKSELİYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ise yaptığı çalışmayı Su Koordinasyon toplantısında kurul üyelerine sundu. Raporda nitrat ve kaliform bakteri seviyesinin artış gösterdiği ifade edilerek “Gökpınar gölünde çalışma yaptık. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden alınan olura istinaden çalışmaları tamamladık. Sadece gölde ki kirlenmenin dışarıdan gelmesi değil aynı zaman da su yosunları da suda kirlenme varmış gibi su bitkilerinin fazla üremesine yol açmaktadır. Aşırı üreme olduğunda ise ekosistem de kirlilik oluşturduğu gözükmektedir.  Burada lavabolar yapılmış ama giderleri tahliyeye bağlanmamış. Kanalizasyon hattı da dolu ve tıkalı olduğunda taşmalara sebebiyet verebilmektedir. Bu kapsamda gölde henüz kirlilik yok ancak su bitkilerinin aşırı gelişmesi halinde kirliliğe neden olabilecek nitelikleri taşıyor ve tedbirlerin alınması gerekiyor. Gölde kirlilik yok ama kirlenmeye gidiyor. DSİ Bölge Müdürlüğümüzün 13 Ekim’de aldığı su tahlil raporunda nitrat seviyesinin 5,78 olduğu, koliform bakteri sayısının da 90 olduğunu görünce içme suyu seviyelerinde 50’nin üzerinde olması istenmeyen durumdur. Noksan çıkması ise dışarıdan bir müdahalenin olması anlamını taşır. Bunu da Gökpınar gölü çevresinde ki kanalizasyonların deşarj edilmesinin engellenmesi, isale hattı ile dışarı çıkarılması uygun olacaktır. Su bitkilerinin gelişmiş olması gölün tamamen su bitkileri ile kapanmasına sebep olabilir. Bu da kirlilik demektir” ifadeleri yer aldı.

GÜRÜN BELEDİYE BAŞKANI NAMİ ÇİFTÇİ; “GÖLÜ KORUYACAĞIZ”

Gürün Belediye Başkanı Nami Çiftçi, Gökpınar Gölü’nün korunması hususunda tüm imkanları seferber edeceklerini söyledi. Çiftçi, “Gökpınar Gölü’nün etrafında mahallemize ait 13-15 tane mesken var. Onların kanalizasyonla ilgili çalışmasını yaptık. Kesinlikle ne küçük gölde ne de büyük gölde karışma yok. Gölden uzakta ve daha uzak bir alanda foseptik yapıldı. Sadece gölün orada gölün işletmecisini yapan tesisin içinde ki bir kanalizasyon hattı var. Doğal akvaryum olarak aktardığımız Gürün Gökpınar Gölü’nde bir kanalizasyon var. Bize ne zaman haber verirlerse biz onu çekiyoruz. Göle kesinlikle kanalizasyon karışması söz konusu değil. İşletme sahipleri zaten bir hayli iyi davranıyorlar. Kirletme noktasında bir sorun yoktur. Bizim bildiğimiz dere yatağında zamanında oynama olduğu için kendiliğinden oluşan yosunlanma oluşuyor. Gölün derin olan kısmında bir sıkıntı yok. Alt bölümlerde ise yosunlanma oluyor” ifadelerini kullandı.

AFAD MÜDÜRÜ EKİNCİ; “YOSUNLAR TEMİZLENMELİ”

Afet ve Acil Durum Müdürü Nazif Ekinci ise gölde zaman zaman eğitim amacıyla dalış yaptıklarını ve temizlik çalışmalarına katıldıklarını ifade etti. Gölde ki yosunlaşmanın acil olarak önlenmesine yönelik çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan Ekinci, “Devlet Su İşleri’nde ki toplantılarda Gökpınar gölünü ilk gündeme ben getirdim. Dünyanın ve ülkenin pek çok yerinde dalış yaptım. Bu kadar berrak bir su yoktur. Geçmişte bir takım hatalar yaptık galiba. Gölü tanırken bozuk para atıldığında dibine değene kadar görüldüğü yönünde konuşmalar oldu. Bu durum insanların bozuk para veya cam şişe atmalarına sebep oldu. Zaman zaman temizliğini yapıyoruz. Gölde ki doğal yosunlar en güzel tarafı. Orada ki sıkıntı pis saçak yolsun dediğimiz vurduğunuz da dağılan yosun türleridir. Gün geçtikçe daha da fazlalaşıyor. Buna mutlaka bir çare bulmamız gerekiyor. Komisyona İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün dahil edilmesini istemiştik” şeklinde konuştu.

DSİ BÖLGE MÜDÜRÜ KAYA, “SULARI KORUMALIYIZ”

DSİ 19. Bölge Müdürü İsmail Kaya ise yapılan çalışmaların doğal kaynak sularını korumak için gerçekleştiğini ifade etti. Kaya, “Bizim yaptığımız çalışmalar tatlı su kaynaklarının korunmasına yöneliktir. Su kaynakları hepimizindir. Sivas olarak şanslıyız. Kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız buna yönelik çalışmalar yapıyor. Tedbirleri ve önerileri dikkate alıyorlar. Ana amacımız ilimizin su kaynaklarıdır. İlimizde de büyük boyutlu bir kirlilik olayı bulunmamakta. Sularımız çok iyi durumda” dedi.