MEHMET TIRPAN

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Mustafa Doğan, Bakanlıklarının 2023 yılında enerji verimliliği konusunda değişiklikler yapacağını, metrekaresi belirlenen miktarın üzerinde olan binalara güneş enerjisi panelinin kurulmasının zorunlu hale getireceğini, üretilen enerjinin ise yine binada kullanılacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın da kentteki bazı okullarda elektrik ve gübre üretimi yapılması noktasında yeni sistemler kurulacağını açıklayan İl Müdürü Doğan, “Milli Eğitim Bakanlığımız okullarda güneş enerjisinden elektrik üretmek ve yemekhanesi olan okullarda da kompost makinası kurarak atıklardan gübre elde edilmesi noktasında proje başlattı. Okullarda elektrik üretimi ile ilgili Sivas’ta 17 okul var. Kentteki 17 okulda güneş enerjisinden elektrik üretilmesi hedefleniyor.” dedi.

Okullarda üretilen elektriğin yine okullarda kullanılacağının altını çizen İl Müdürü Doğan, “Elde edilen enerji belirlenen sınıflarda kullanılacak. Enerji dostu olan okulların yemekhaneleri büyükse o okula kompost makinesi de kurulacak. Yemekhaneden elde edilen yemek artıkları ile de gübre elde edilerek doğaya bırakılacak. Okullarımızda suyun israf edilmemesi noktasında da lavabolara fotoselli musluklar takılacak. Bu yıl sonu itibari ile bu çalışmalara başlanacak. Çevresel konulara etki eden materyallerin önümüzdeki süreçte daha çok evlerde, işyerlerinde ve konutlarımızda kullanıldığını ilerleyen süreçte göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Son yıllarda enerji üretimi konusuna firmaların, resmi kurumların ve özel sektöründe ağırlık vermeye başladığını hatırlatan Doğan, “İlimizin çöpleri Belediye’nin oluşturduğu atık alanında elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Ne kadar biz atıklarımızı geri dönüştürebilirsek o kadar malzemeden tasarruf ediyoruz ve hayatımızı daha konforlu hale getiririz. Aynı zamanda Belediye’nin bir firma ile ortak yapmış olduğu 60 dönümlük serada çöplerden oluşan atıklardan dolayı elde edilen gazla sera ısıtılacak sebze ve meyve elde edilecek. Çevrede, evlerde ve fabrikalarda oluşan atıkları ne kadar fazla geri dönüştürebilirsek o kadar iyi. Ülke olarak atıklarımızın yüzde 5’ini geri dönüştürüyoruz. Bakanlığımızın 2023 yılı hedefi yüzde 5’lik oranı yüzde 30’a çıkarmak. Bu durum hem ülke ekonomisine hemde istihdama ciddi katkı getirecek. Geri dönüşüm tesisleri ile aynı zamanda istihdam oluşturuluyor. Geri dönüşüm ve atık tesislerinde binlerce insan çalışıyor.” şeklinde konuştu.