MEHMET TIRPAN

Türkiye İstatistik Kurumunun 2020 yılına ilişkin açıkladığı adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçları Sivas’ın her geçen gün göç vermeye devam ettiğini bir kez daha ortaya koydu. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, ”Her fırsatta Sivas’ın şahlandığını söyleyenler TÜİK’in açıkladığı veriler hakkında ne diyecek? Sivas gün geçtikçe kan kaybetmeye devam ediyor. Ekonomide, eğitimde, sağlıkta ve tarımdaki geriye gidişin faturasını yine Sivaslılar ödüyor. Her sene binler Sivas’ı terk ediyor” dedi.

TÜİK’in verilerine göre 2019 yılında 638 bin 956 olarak açıklanan Sivas Nüfusunun 2020 yılında 635 bin 899’a gerilediğini ifade eden Karasu, “Verilere bakıldığında son bir yılda 3 bin 47 kişinin daha Sivas’ı terk ettiğini üzülerek görüyoruz. İnsanlar iş, aş bulamadıkları için büyük şehirlere gitmek zorunda kalıyorlar. İktidar sadece bu göçü izliyor. Köyler beldeler her yıl boşalıyor. Eğer göçün önüne geçilemezse köylerde tarım yapacak insan kalmayacak. Yıllarca iktidara destek veren Sivas’ın artık göz ardı edilmemesi lazım. İnsanların doğduğu yerde doyması için Sivas’a ciddi yatırımlar yapılması gerekiyor. İnsanların çalışacağı alanların açılması gerekiyor. Sivas’a park ve bahçe yaparak göçü önleyemeyiz. İş-Kur bir yere sınavla eleman alıyor binlerce başvuru yapılıyor. 2 Elemanın gireceği bir yere 2000-3000 kişi başvuruyor. Sivas’ta işsizlik almış başını gidiyor. Kahvehaneler insanlarla dolu. Gençlerin hiç biri Sivas’ta kalmıyor. Sivas’ta işsizliğin ortadan kalkması için bacaların tütmesi lazım. İktidar çağrımıza kulak vermediği sürece Sivas’tan yaşanan göç son bulmayacak” ifadelerini kullandı.

SİVAS’IN SORUNLARINA KULAK TIKANIYOR

Belde ve köylerdeki insanların göç etmemesi için çiftçilerin yeterince desteklenmesi gerektiğini aktaran Karasu, “Köylerdeki genç nüfus oldukça fazla azaldı. İktidarın uyguladığı yanlış tarım politikaları ve girdi malliyetlerinin yüksek olmasından dolayı çiftçi tarlasını ekmek istemiyor. Ailecek çiftçilik yapan insanların sayısı yok denecek kadar azaldı. Köyünde beldesinde çiftçilik yaparak para kazanamayan insanlar çareyi başka illere göç etmekte buluyor. Yıllardır iktidara söylüyoruz ancak Sivaslıların, çiftçilerin ve esnafların sorunlarına kulak tıkanıyor” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.