MELTEM DUMAN

29 Ekim Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Aslan, 23 Aralık 1930 yılında Menemen'de Kubilay’a karşı girişilen gerici vahşetin 91. Yılında olduğumuzu söyledi.

Menemen olayının Cumhuriyet tarihinin en acı olaylarından biri olduğunu aktaran Aslan, “23 Aralık 1930 Menemen’de Kubilay’a yapılan olay Belki dünyada eşi, benzeri görülmemiş bir vahşettir. Türk halkı’nın yeniden dirilişini içlerine sindiremeyen batılı emperyalistler, kendileri ile işbirliği içersin de ki tarikat şeyhlerini kullanarak, Kurtuluş Savaşı’na, Kemalist Devrim’e Tam Bağımsızlıkçı Ulus Devlet’e, ve Laik Cumhuriyet’e karşı başlattıkları bir suikast eylemidir” dedi.

Menemen'de Kubilay’a karşı yapılan gerici saldırının Yüce Türk Milletinin hafızalarından hala silinemediğinin altını çizen Aslan, “Gencecik 24 yaşında bir Öğretmen, Asteğmen Ülkesinin bölünmez bütünlüğü ve Aydınlanması için vatani görevini yapıyor. Yeni kurulmuş Laik Cumhuriyete karşı olan Derviş Mehmet ve bir grup gerici arkadaşları tarafından daha hayatın baharında katlediliyor. Kafası bedeninde ayrılıp bir çubuğa takılarak meydanlarda dolaştırılıyor. Bu vahşeti şeriat isteriz din elden gidiyor diye yapılıyor. Yapılan bu vahşeti karıncayı dahi incitmemeyi emreden ne kutsal dinimiz ne de Yüce Türk Milleti af eder. Menemen de yaşanan, Kubilay olayı, vatanın, bağımsızlığı ve Cumhuriyet Devrimlerinin tehlikeye girdiği anda . Damarlarında asil kan dolaşan bir Türk gencinin , Karşı devrimin bütün hesaplarını yok edecek kararlıkta olduğunun kanıtıdır . Canı pahasına da, olsa çıkar hesabı yapmadan, inandığı değerlerden taviz vermeyeceğinin bir örneğidir. Kubilay , Bekçi Şevki ve Hasan’ın Anıtının başucunda yazıldığı gibi: ‘‘İnandılar, dövüştüler, öldüler. Bıraktıkları emanetin bekçisiyiz” bütün Dünya bilmelidir ki milyonlarca Kubilay  vardır. Bizlerde bu kararlılıkla Laik Cumhuriyete yapılan bu saldırılan nefretle kınıyor Katledilişlerinin 91 . yılında Devrim şehidi Öğretmen Kubilay'ı Haşan ve Şevki isimli bekçileri Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Cumhuriyet şehri Sivas’tan 29 Ekim Kadınları Derneği Sivas Şubesi olarak sevgi ve minnetle anıyoruz” ifadelerini kullandı.