MELTEM DUMAN

Tarım sektöründe genç nüfus azalıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, tarımın genç nüfusunu gittikçe kaybettiğini, köylerin boşaldığını bildirdi. Kırsaldaki çiftçilerin tarımdan diğer sektörlere yöneldiğini kaydeden Türkiye Ziraat Odaları Birliği, kırsalın gittikçe boşaldığını, milyonlarca kır kökenli nüfusun kentlere akın ettiğini açıkladı.

1963 yılında, köy ve beldelerdeki tarım nüfusu, toplam nüfusun yüzde 70,1’ine sahipken bu oran, son yıllarda yaklaşık yüzde 22’ye kadar indi. Tarımdaki istihdam, makineleşmeyle azalırken nüfusunda aynı nedenden etkilenmesi endişeye neden oluyor. Kırsala yönelik projelerle, meslek edindirme kursları ile, insanların kentlere göçme gereği duymadan hayatlarına devam etmesi en büyük beklentiler arasında yer alıyor.

Bir tarım kenti olması nedeni ile Sivas’ı da yakından ilgilendiren bu durum kentin ekonomisine de olumsuz etki yapıyor.

Peki, kırsal ile kent arasında ki fark nasıl ortadan kaldırılabilir, köylerde ki genç nüfus tarım sektörüne yeniden hangi koşulda dönüş yapar.

Konuya ilişkin konuşan Sivas halkı, köylerdeki yaşamında artık çağa ayak uydurması ile birlikte, tarım sektörü çökme noktasına geldiğini belirtiyorlar.

Bundan tam 10-15 yıl önce köy hane sayıları 3 haneli rakamlardan oluşurken, şimdilerde ise bazı köylerdeki hane sayısının teke düştüğünü kaydeden vatandaşlar, hal böyle olunca şehir merkezlerinde nüfusun arttığını, kırsallarda ise düştüğünü ifade ettiler.

Özellikle köylerde bulunan genç nüfusun büyük şehirlere göç ederek, köylerdeki yaşamı olumsuz etkilediğini kaydeden vatandaşlar, devletin bu yönde acilen gereken önlemi alarak, köylerdeki göçü önlemek için önemli adımlar atması gerekir” dediler.