Mehmet TIRPAN
İl Genel Meclisi’nin dünkü oturumunda Gemerek Organize Sanayi Bölgesinin son durumu ele alındı. Kurulduğu günden bugüne kadar bir arpa boyu yol alınamayan Gemerek Organize Sanayi Bölgesindeki yarım kalan işlerin ne olacağı bilinmiyor. 2006 yılında kurulan Gemerek OSB’de bulunan kablolar çalınmış ve bölgedeki bazı binaların içerisinde ateş yakıldığı tespit edilmişti. Yıllardır atıl durumda bulunan OSB’yi ele alan İl Genel Meclisi sorunların giderilmesi için ilk adımı attı.
Konuya ilişkin Sanayi Ticaret ve Turizm Komisyonu Rapor hazırladı. Komisyon Başkanı Emin Ünlüer, Gemerek Organize Sanayi Bölgesinin durumunun içler acısı olduğunu Gemerek OSB’nin bulunduğu atıl durumdan acilen kurtarılması gerektiğini söyledi.
Gemerek OSB’nin 2006 yılında Tüzel Kişilik kazandığını aktaran Ünlüer, “Organize Sanayi Bölgesinin Kurucu Ortakları Sivas İl Özel İdaresi, Gemerek Belediye Başkanlığı ve Sivas Ticaret Sanayi Odasıdır. Kurucu ortakların hisse oranları; Sivas İl Özel İdaresi yüzde 34, Gemerek Belediye Başkanlığı yüzde 33 ve Sivas Ticaret Sanayi Odası yüsde 33’dür. Altyapısı 2006 ile 2009 yıllarında parselasyon, imar işlemleri tamamlanan Organize Sanayi Bölgesinin kamulaştırılması kısmen tamamlanamamıştır” dedi.
2009 yılında içmesuyu, kanalizasyon, yağmur suyu ve bölge içerisinde yol ve kaldırım düzenlemesi yapıldığını aktaran Ünlüer, “Müteşebbis Heyetini oluşturan üyeler kurucu ortakların hisse oranlarına bağlı olarak İl Özel İdaresi, Gemerek Belediye Başkanlığı ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığından toplamda 15 üye ile temsil edilmektedir. Müteşebbis heyet başkanı Gemerek Kaymakamlığıdır. Organize Sanayi Bölgesinde tek personel çalışmakta olup, Bölge Müdürü olarak görev yapmaktadır. Muhasebe hizmetleri için Serbest Mali Müşavir ile çalışılmaktadır. Organize Sanayi Bölgesi Bağlantı Yolu: Yol güzergahı 2018 yılı itibari ile İl Özel İdaresi Yol Şube Müdürlüğü tarafından belirlenmiş olup, meradan geçen kısmın vasıf değişikliği talebi Sivas Valiliği Mera Komisyonundan olumlu sonuçlanmıştır. Organize Sanayi Bölgesi ile Sivas-Kayseri Karayolunun bağlantısı 3.3 km olup, Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürlüğü tarafından yol güzergahındaki toplulaştırma çalışmalarına devam edilmektedir. Elektrik Hatları ve Trafo Bilgisi: Elektrik hatları ve trafo binalarını barındıran elektrik projesi 2009 yılında ihale edilmiştir. Yüklenici firma 2010 yılının ilk çeyreği itibariyle yapımını tamamlanmıştır. Elektrik hatları ile ilgili 2014 yılında hırsızlık olayı meydana gelmiş olup, hırsızlık olayının yol açtığı zarara ilişkin yüklenici firma ile mahkeme devam etmektedir. Organize Sanayi Bölgesine yeniden elektrik verilebilmesi için Organize Sanayi Bölgesinin elektrik hatlarının yenilenmesine ilişkin revize projeleri hazırlanmış olup, projelerin uygulanması için yaklaşık Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile görüşmeler devam etmektedir. Katılım Payları: İl Özel İdaresinin Organize Sanayi Bölgesine katılım payı borcu bulunmamakta olup, Gemerek Belediye Başkanlığı ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odası katılım payı borçlarını düzenli ödemediği tespit edilmiştir. Parsel Tahsisleri: 2017 ve 2018 yıllarında 5 firmaya 60.000 m2 arsa tahsisi yapılmıştır. Ayrıca mevcut durum itibariyle toplamda 33 firmanın arsa tahsis talebi bulunmaktadır. Arsa tahsislerinin yapılması ile Organize Sanayi Bölgesinde boş parsel kalmayacak şekilde talepler artarak devam etmektedir” ifadelerini kullandı.