MEHMET TIPRAN

Kurulduğu günden beri sanayi ve tarım alanında ağırlıklı olarak AR-GE çalışmaları yapan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi adından söz ettirmeye devam ediyor. Son yıllarda yaşanan kuraklığın ardından şeker pancarı, buğday çeşitleri, meyve ve sebze fideleri üzerinde çalışmalar yapan SBTÜ Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi, Sivas iklimine uygun ve kuraklığa karşı da dayanıklı buğday çeşitlerini geliştirmeyi başardı. Bölge Trafiğin karşısındaki alana ekimi yapılan yaklaşık 2 bin 500 çeşit buğday adayının hasadının ardından 25 çeşit buğday adayı ise tescillendi.

Yeni çeşitlerin geliştirilmesi amacıyla dikimi yapılan buğday adaylarının hasadına Vali Dr. Yılmaz Şimşek, SBTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Rektör Yardımcısı Tolga Karaköy, Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, akademisyenler, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Hasat programında açıklamalarda bulunarak kuraklığa, soğuğa, hastalık ve zararlılara dayanıklı olan geliştirilen yeni çeşitlerin ürün kalitesinin de oldukça iyi olduğu belirtilen Vali Dr. Yılmaz Şimşek, SBTÜ’nin Tarım Bilimleri Fakültesi tarafından gerçekleştirilen çalışmaların takdire şayan olduğunu söyledi.

İlerde yaşanacak gıda sıkıntısına karşı Sivas’ta geliştirilen buğday çeşitlerinin etkili olacağını belirten Vali Dr. Yılmaz Şimşek, “ Üniversitemiz yeni tahıl çeşitlerinin geliştirilmesi anlamında inanıyorum ki güzel başarılara imza atacak. Şuana kadar yaklaşık 25 buğday çeşidi tescillenmiş durumda. Yeni buğday çeşidi adayları da var. Geliştirilecek yeni buğday çeşitleri gerek ülkemizin gerekse tüm dünyanın yaşayabileceği gıda sıkıntısına da bir çare olacak. “ dedi.

“GELİŞTİRİLEN ÇEŞİTLERİN YENİDEN ANALİZİ YAPILACAK”

Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Karaköy ve ekibinin uzun süredir sürdürdüğü ıslah çalışmalarının olumlu sonuç verdiğini aktaran SBTÜ Rektörü Mehmet Kul ise, “Sivas şartlarına uygun buğday çeşitlerini tespit etmek adına üzerinde oynanan çeşitlerin ekimi yapılmıştı. Şuanda da hasadı yaptık. Ektiğimiz buğdayların bir çok çeşidinin Sivas şartlarına uygun olduğunu gözlemledik. Hasadını yaptığımız çeşitlerin analizi yapacağız ve çiftçilerimiz ile sonuçları paylaşacağız. İyi ve kaliteli verim elde edilen çeşitleri Sivas çiftçimize önereceğiz” ifadelerini kullandı.

“ISLAH VE MELEZLEME ÇALIŞMALARI SÜRECEK”

Yürüttükleri ARGE ve geliştirme çalışmaları hakkında da bilgiler veren Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Karaköy ise, Buğday adayı çeşitlerinin hasadının yapıldığını, aynı zamanda her yıl düzenli olarak arpa ve yulaf geliştirmesine yönelik de ıslah çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

Kuraklık ve yaşanan olayların ardından gıdanın öneminin bir kez daha ortaya çıktığını bu sebeple tarım noktasında SBTÜ’de ciddi ARGE ve melezleme çalışmaları yaptıklarının altını çizen Karaköy, “Çok güzel çeşit adaylarımız var. Ümit ediyorum ki birkaç yıl içerisinde yeni çeşitlerimizin geliştirilmesi yönünde adım atmış olacağız. Aday çeşitlerimizi tescile vererek bölge çiftçilerimizin ve benzer yöre çiftçilerin beğenisine sunacağız. Bilimsel ve tarımsal ARGE çalışmaları mutlak suretle tekrarlamalı ve parsel parsel olur. Bunun istatistik noktasında verilerin değerlendirmesi açısından bu şekilde ekilmesi önem taşımaktadır. Meteorolojiye uygun olarak biz çalışmalarımızı tekrarlamalı ekerek yürütüyoruz. Bunlardan aldığımız sonuçları gerek verim gerekse kalite sonuçlarını daha sağlıklı değerlendirme ve istatiksel olarak bunları anlamlandırma noktasında ifade edebiliyoruz. Biz çeşit adaylarımıza düzenli olarak melezleme ve ıslah çalışmaları yaparız. Bu ıslah çalışmaları süreklilik gerektiren bir çalışmadır. Her yıl mutlak suretle tahıllarda ebeveyn hatlarımız vardır. Bu ebeveyn hatlarımızda melezlemeler yaparız. Bu melezleme neticesinde elde ettiğimiz tohumları da gerek moleküler genetik gerek biyolojik yöntemlerle de destekleyerek sahaya aktarırız.” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.

“VERİMLİ ÇEŞİTLERİN GELİŞTİRİLMESİ ÇİFTÇİLERİ MUTLU EDECEK”

Son olarak söz alan Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ ise, Çiftçilerin son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle ektiği üründen istediği verimi alamadığını, kuraklığa karşı dayanıklı ve verimli çeşitlerin geliştirilmesinin çiftçileri oldukça fazla mutlu edeceğini söyledi.

Ürün kalitesi yüksek, tanesi iri, soğuğa ve kuraklığa karşı dayanıklı olarak geliştirilen çeşitleri sonuçların netleşmesi ile birlikte tüm çiftçilerin ekeceğini ve bu konudaki gelişmeleri çiftçilere aktaracaklarının altını çizen Başkan Hacı Çetindağ, SBTÜ Rektörü Mehmet Kul’a Rektör Yardımcısı Tolga Karaköy’e ve ekibine yapmış oldukları önemli ARGE çalışmalarından dolayı teşekkür etti.