Mehmet TIRPAN

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik emlakçıların yüzünü güldürdü.

Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik hakkında açıklamalarda bulunan Sivas Emlak Müşavirleri ve Danışmanları Derneği Başkanı Kerim Çayır, Uzun zamandır çözüm bekleyen ‘kayıt dışı emlakçı’ sorunun çözüme kavuştuğunu söyledi.

Yapılan düzenleme ile kimsenin emlak komisyonculuğu yapamayacağını aktaran Çayır, “Hazırlanan taslak ile birlikte emlakçılık alanında pek çok değişikliğe gidildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız yaklaşık iki yıldır üzerinde çalışma gerçekleştirdiği ‘emlak danışmanlığı yönetmeliği’, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan bu yönetmelik ile artık herkes gelişigüzel emlakçılık yapamayacak” dedi.

Emlakçı olacak kişilerde bundan sonra bazı şartların aranacağının altını çizen Çayır, “Şu an emlak işi ile uğraşan kişiler yeni yönetmelikle birlikte denetime tabi tutulacaklar. Ticaret İl Müdürlüğü ile birlikte bu denetimler gerçekleştirilecek. Yönetmelikle kişinin 18 ay bir emlakçının yanında sigortalı olarak çalışması gerekecek. Ayrıca herhangi bir bölümden 4 yıllık lisans mezunu olma şartı aranacak. Yıllardır emlak danışmanlığı bir kurala bağlanmamıştı, piyasada boşluk hakimdi. Herkes emlak komisyonculuğu yapabiliyordu. Yasadan önce emlak komisyonculuğu yapan arkadaşlarımızda 4 yıllık mezuniyet şartı aranmayacak ama bundan sonra yapılacak başvurularda bu şartlar aranacak. Yeni emlakçı yasası ile 4 yıllık üniversite mezunu emlakçılar, mesleki yeterlilik sınavına girecek. Sınavda başarılı olanlar, 1 yıl staj yapacak. Mevcut emlakçılardan da vergi ve oda kaydı ile esnaf sicili faal olan ve ilgili odanın vermiş olduğu sertifikası olan kişiler mesleki yeterlilik belgesi alacak. Emlakçılar, taşınmaz mallar ile ilgili satım ya da kiralamaya yönelik ilan ve reklamlarında, adres ve tapu bilgileri haricinde kalan iletişim bilgisine ve yetki belgesi numarasına yer vermek zorunda kalacak. Aynı zamanda merdiven altı ofisler kapatılacak ve ofis içi en az 30 metrekare olacak” ifadelerini kullandı.