MEHMET TIRPAN

Şöförler Odası Başkanı Şaban Yalman, salgın sürecinde otobüs ve servis şöförlerinin ciddi sıkıntı yaşandığını araçlarını 2018 yılında değiştiren şöförlerin taksitlerini ödeyemediğini söyledi.

Virüsün Türkiye’de görülmesinden bu yana 11 ayın geçtiğini aktaran Başkan Yalman, “İlimizde 249 adet halk otobüsümüz var. Halk otobüslerinin tamamı 2018 yılında değiştirildi. Araçları borçlanarak değiştiren esnaflarımız şuan aylık 7 bin TL olan taksitlerini ödeyemiyor. Taksitlerini ödeyemeyen araç sahipleri şöför ve yakıt giderlerini dahi ödeyemez hale geldi” dedi.

En çok salgından Sivas’ın olumsuz etkilendiğinin de altını çizen Başkan Yalman, “Salgın öncesinde çalışan araçların kazandıkları miktar ile ödedikleri aylık para kafa kafaya anca geliyordu. O günün şartlarında bile şöför esnafı kendi çarkını zor çeviriyordu. Şimdi virüs belası geldi başımıza günlük 90 bin yolcu taşıyan otobüsler şimdi günlük 30 bin yolcu anca taşıyor. 60 kişilik taşıma kapasitesi bulunan araçlardaki kişi sayısı ilk başta 20’ye kadar düşürüldü. Şuanda da 30 kişi taşıyorlar. Bu kişi sayısı ile yakıt masrafı ancak çıkıyor. Gelir gideri karşılamıyor. Oda olarak bu arkadaşlarımızı nasıl kurtarırız diye düşünüyoruz. Otobüscü esnafı çalışıyor ancak çalıştığı halde zarar ediyor. Araçların getirisi şuan şöförün ücretini dahi karşılamıyor. Bu durumda iken şöför esnafı taksitlerini nasıl ödesin. Yıllarca emek verip kendisini bu işe adamış şöför arkadaşlarımız işi bırakmak zorunda kaldı. Satılan araçları alan arkadaşlarımız ise kesinlikle ileriye doğru yatırım olsun diye alıyorlar. Servisci esnafıda yine 16 Mart 2020’de kontak kapattı daha da kontak açamadı. Eğitmle ilgili şuan net bir şeyde göremiyoruz. Mart ayında okulların açılması planlanıyor ancak kesin bir durum yok” ifadelerini kullandı.