MEHMET TIRPAN

Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Kuraklığın etkisini artırarak devam ettiğini süreçte tarımın ne kadar önemli olduğunu tüm Dünyanın gördüğünü söyledi.

Tarım olmadan herhangi bir yaşamın söz konusu olmayacağını aktaran Başkan Çetindağ, “Son yıllarda yaşanan kuraklık dolayısıyla ülkemizde kuraklığı ciddi derecede hissettik. Özellikle İç Anadolu bölgesinde olan Sivas’ta barajlarda sular yok denecek kadar azaldı. Yeraltı sularımız ise bitme noktasına geldi. Bu olumsuzluklara net bir şekilde görüp tedbir almalıyız” dedi.

Bilim adamlarının açıklamalarına göre kuraklığın önümüzdeki yıllarda da devam edeceğinin belirtildiğine dikkat çeken Çetindağ, “Kuraklık bizim için bir felaket. Kuraklıkla ilgili artık bir Bilim Kurulunun kurulması ve çiftçilerin yönlendirilmesi elzem hale gelmiştir. Özellikle su yönetiminin iyi bir şekilde sağlanması için çiftçileri yönlendirmeliyiz. Artık iklimler değişiyor ve bu değişiklikler tarımı ciddi derecede etkiliyor. Bu konuda gece gündüz demeden kafa yorulmalı. Şimdiden hep birlikte kuraklıkla mücadele etmeliyiz ki önümüzdeki yıllarda geç kalmış olmayalım. Kuraklıktan zarar gören çiftçilere dönüm başı 100 TL destek verileceği noktasında açıklama yapıldı ancak henüz ödenmedi. Sivas’ta bazı bölgelerde yüzde 40 bazı bölgelerde yüzde 50 hasar tespiti yapıldı. Raporlar Tarım ve Orman Bakanlığına gönderildi ancak herhangi bir ödeme olmadı. Sivas’ta hasat dönemi bitti ve tarlalar yeniden tohumlarla buluşturuldu. Çiftçilerin alım gücü düştüğü için yeni ekimler yapılması ile yeniden borçlandı. Zamanında kuraklık, mazot ve gübre desteği verilirse çiftçimiz gübresini alır tarlasına saçar. Eğer çiftçi gübre alıp tarlasına atamazsa verim ve kalite düşecek. Bu durum da ülke ekonomisini olumsuz etkileyecek. Bu sebeple çiftçiye 10’uncu ayın içinde kuraklık desteğinin ödenmesi oldukça önemli. Bu konuda verilmiş bir taahhütte var anacak ödemelerin bu ay yapılması zor gibi gözüküyor. Gübre fiyatları o kadar arttı ki çiftçinin alım gücü şuanda hiç yok. Tarım hem işsizliği önlüyor hemde ekonomiye ciddi katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.