MEHMET TIRPAN

Deva Partisi İl Başkanı Serdar İnce, resmi olarak GDO’lu olarak tespit edilen hayvansal yemlerin ithalatının halen yapıldığını söyledi.

Oldukça tehlikeli ve sağlıksız olan GDO’lu ürünlerin devletin izni ile ile ithal edildiğinin altını çizen Başkan İnce, “İthal edilen GDO’lu ürünlerin 36 tanesi yem ve hayvancılık üzerine. Bu ortamda hayvanımızın da bizimde sağlığımız tehlikede. Yöresel ürünlerimize sahip çıkmadığımız sürece, kendi hayvansal yemimizi üretmediğimiz sürece, hem milli gelirimizi dışarı veririz hemde de GDO’lu ürünleri hayvanlarımıza yedirmeye devam ederiz” dedi.

Hayvancılığın yoğun olduğu Ulaş, Kangal ve Altınyayla gibi bölgeleri gezdiklerinde insanların en büyük derdinin yem olduğunu gördüklerini aktaran Başkan İnce, “Evdeki nüfus gibi düşünülen hayvanlar kışın ahırda kaldığı için yem ihtiyacının giderilmesi gerekiyor. Besicilik yapan insanlar yem fiyatlarının neredeyse 2 kat arttığını ifade ediyor. Bu durum hem hayvancılığı hemde süt üretimini ciddi derecede olumsuz etkiliyor. Bu durumu yapılan istatistiki veriler ortaya koyuyor. Örneğin Türkiye’de kişi başına 34 litre süt tüketimi düşüyorsa Avrupa'da, 60 kg, Amerika'da ise 58 kg olduğu tespit edildi. Yani gelişme çağında olan çocuklar ve yaşlılar Dünya ortalamasının yarısı kadar süt tüketiyor. Et tüketimi noktasında da Türkiye ortalaması kişi başı 28 kilogram. İspanyaya baktığımızda 94 kilo, Avusturya'ya bakıyoruz 90 kilo. Et tüketemeyen insanlar makarna tüketiyor. Bu sebepten dolayı da Türkiye’de makarna tüketiminin yüzde 25 arttığı tespit ediliyor. İnsanlar alması gereken enerjiyi alamadığı için ekonomik nedenlerde göz önünde bulundurulduğunda makarnaya yöneliyor” ifadelerini kullandı.

MİLLİ GELİR SÜREKLİ DÜŞÜYOR

Milli gelirimizin sürekli düştüğünü bu düşüşün sebebinin farklı noktalara çevrildiğini aktaran Başkan İnce, “Koronanın  ekonomik verilerimizi etkilediğini söylüyoruz ama 2013 yılından itibaren milli gelirimizde hep bir düşüş yaşıyoruz. Bu düşüklüğü cebimizde hissediyoruz. Şuan marketten bir alış veriş yaptığımızda ciddi ödemeler yapıyoruz. Milli gelirimizdeki düşüş ürünlerdeki fiyat artışlarına sebep oluyor. Yine döviz kurlarındaki artışlar düşüşler insanların ticaret yapmamasına sebep oluyor. Yani kurlardaki istikrarsızlık hep bir sorun olmuştur. Yatırım yapacak insan 3-4 yıllık bir istikrar bekler. Bu konuda da devletin doğru adımlar atarak yatırımcının önünü açması lazım” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.