Mehmet TIRPAN

Kurban Bayramına sayılı günler kala köylerdeki ahırlarda kurbanlık hayvanların satışında hareketlilik yaşanmaya başladı. Yaşanan hareketlilik bir yandan besicilerin yüzünü güldürürken bir yandan da kurbanlık alacak vatandaşları maddi noktada sıkıntıya soktu. Kurbanlık fiyatlarının oldukça yüksek olduğunu belirten vatandaşlar, büyükbaş hayvan hisse bedelinin yaklaşık 2 bin 500 TL ile 3 bin TL arasında değiştiğini iddia ettiler.

Küçükbaş hayvan fiyatlarının da oldukça fazla pahalı olduğundan yakınan vatandaşlar, “Hayvancılık bakımından oldukça iyi durumda olan Sivas’ta hisse fiyatlarının 3 bin TL’ye kadar yükselmesi oldukça kötü. Geçen sene 2 Bin TL ile 2 bin 500 TL’ye hisse aldığımız kurbanlıklardan bu yıl 3 bin TL’ye hisse alıyoruz. Yani 4 hisselik bir kurbanlık hayvana 12-13 bin TL arasında para talep ediliyor. Küçük baş hayvanların fiyatları ise Bin 600 TL ve 2 bin TL arasında değişiyor” dedi.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan canlı kurbanlık kilogram fiyatları ile satılan kurbanlık hayvanlara istenilen fiyatların hiçbir alakası olmadığını savunan vatandaşlar, “Salgın dolayısıyla insanlar ciddi anlamda ekonomik sıkıntı yaşadı. İnsanlar vacip olan kurban ibadetini yerine getirmek için tüm şartlarını zorluyor. Ancak fiyatların yüksek olması nedeniyle oldukça zorlanıyor. Bizlerde şaştık kaldık. Besiciler ise yüksek fiyatları yem fiyatlarına bağlıyor. İnşallah bütçemize göre büyükbaş hayvan bulabiliriz” ifadelerini kullandı.

BESİCİLER KURBAN BAYRAMINDAN UMUTLU

Yem fiyatlarının son yıllarda ciddi derecede arttığını aktaran bazı besiciler ise, “Bu hayvanları beslemek içinde bir hayli de emek harcıyoruz. Emeğimizin karşılığını ve giderlerimizi karşılamak için hayvanlarımızı satışa çıkarıyoruz. Kurbanlık büyükbaş hayvan alacaklar fiyatların yüksek olduğunu ifade ediyor ancak yem fiyatları çok yüksek. Keşke yem fiyatlarına zam gelmese de hayvan fiyatları da yerinde saysa. Ete ara ara gelen zamlar bizi rahatlatıyor gibi görünse de maalesef arkasından gelen yem zamları bu açığı kapatıyor. Karkas et kestiğimiz zaman hesaplama yaptığımızda yem girdileri ile etin kilo fiyatına göre karşılamıyor. Tam ete zam geldi rahatlayacağız diyoruz, bir bakıyoruz ikinci gün yeminde getirdiği zam o rahatlamayı bir anda bitiriyor.  Geçen yıl besi yemi 80 lira iken bu fiyat şu sıralar 140 liraya çıktı. Yeme bir fiyat kotası istiyoruz” şeklinde ifadelerine yer verdi.