Mehmet TIRPAN

Sivas’ta konut ve arsa fiyatlarındaki düzensizlik ortadan kalkacak. Geçtiğimiz günlerde Sivas Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Kerim Çayır, öncülüğünde kurulan arsa tespit komisyonu ilk atağını Sivas’taki emlak fiyatlarının belirlenmesine yönelik yaptı. 200 emlakçının kullanacağı sistem sayesinde konut ve arsa bedelleri yeniden belirlenecek. Evin veya arsanın bulunduğu durum, mekân ve hasar durumu tespit edilerek fiyat belirlenecek. Emlak piyasasında yapılan düzenlemeyle konut alım ve satımında hareketlilik bekleniyor. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Sivas Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Kerim Çayır, Sivas’taki ev ve arsa fiyatlarının değerinden fazlaya satılmak istendiğini bu durumun alıcıyı, müteahhidi ve emlakçıları zor durumda bıraktığını söyledi.

Sistem sayesinde ev ve arsa fiyatlarının belirli bir düzene gireceğinin altını çizen Çayır, “Müteahhitler ev yapmak için ev sahibi vatandaşlarla görüşüyor. Ev sahipleri müteahhitten evinin değerinden fazla daire veya pay istiyor. Anlaşma sağlandığında yüksek bedel üzerinden arsaya daire yapan müteahhit zarar ediyor ve bu durum daire fiyatlarına yansıyor” dedi.

Arsa ve Daire fiyatlarının değerinin oldukça üstünde olduğunun altını çizen Çayır, “Arsa ve daire fiyatlarına bir düzenleme getirilirse Sivas’taki konut ve arsa fiyatları düşecektir. Müteahhit zarar etmekten vatandaş ise daireleri abartılı fiyattan almak zorunda kalmayacak. Fiyat tespit mantığını şuanda Sivas’taki emlakçılara dağıtıyoruz. Sistem oturduğunda vatandaş evinin değerini herhangi bir emlakçıya sorarak bilgi sahibi olacak. Fiyat dengesini koruduğumuzda emlak noktasında hareketlilik yaşanacak. Daire ve arsanın bedeli belirlerken kusursuz mallar, Hafif kusurlu mallar ve kusurlu mallar başlığı altında inceleme yapılacak. Örneğin kusursuz mallar, İmar uygulaması, 18 uygulaması bitmiş, resmi imar durum belgesi alınabilen, üzerinde şerh-ipotek-haciz v.s. olmayan, hisseli olmayan veya hisseli olsa bile sorunlu hissedarı olmayan, her an ruhsat alınıp inşaat yapmaya hazır olan arsalardır.

Hafif Kusurlu Mallar imar planı içerisinde olup, 18 uygulaması henüz yapılmamış veya henüz bitmemiş olan fakat plana bakıldığında âkibeti yaklaşık olarak tahmin edilebilen yerler. Yada 1000 m2 şartı olan fakat komşu parsellerle arasında anlaşma problemi olmayan, yakınındaki komşu parsellerde çok katlı ruhsatlı bina bulunmayan yerler. Buna benzer zamanla karşımıza çıkabilecek fakat kısa sürede rahatlıkla aşılabilecek sorunları olan arsalar.

Kusurlu Mallar imar planı içerisinde olup, 18 uygulaması henüz yapılmamış veya henüz bitmemiş olan ve plana bakıldığında âkibeti belirsiz olan yerler. İmar planında Park, Eğitim tesis alanı, Sosyal tesis alanı gibi ayrılmış bölgelerin tam üzerinde görünen veya bir kısmı üzerinde olan ve buna bağlı olarak 18 uygulaması tamamlandığında söz konusu arsanın yerinin yaklaşık olarak nerede olabileceği öngörülemeyen yerler. Hisseli olan ve hissedarlar arasında kayıplık veya anlaşmazlık bulunan yerler.

1000 m2 şartı olan ve komşu parsellerle arasında anlaşma sağlanamayan veya bulunduğu 1000 m2'lık alan içerisinde ruhsatlı çok bina bulunan yerler. Üzerinde şerh, ipotek, haciz, dava vb durumlar bulunan arsalar. Buna benzer zamanla karşımıza çıkabilecek ve uzun vadede ancak çok yoğun çaba harcanarak çözülebilecek sorunları olan arsalar. Sonuç olarak yapılan değerlendirmeler sonucunda arsa ve konut fiyatları belirlenebilecek” ifadelerini kullandı.