MELTEM DUMAN

Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül, son zamanlarda artan hammadde fiyatları nedeniyle mağdur olan fırıncı esnafına destek oldu.

Fırıncıların eşit şartlarda satış yapması hususunda devletinde destek olması gerektiğinin altını çizen Akgül, fırıncılarla mevcut zamların olumsuzluklarını ve yapılmasını istedikleri konuları değerlendirmek üzere basın toplantısı düzenlediklerini belirtti.

Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül, devletten 2,5 TL’ye aldığı buğdayı 4,5 TL’ye satan stokçuların başta un olmak üzere yağ, maya, yumurta ve susamın fiyatını artırarak fırsatçılık yaptığını söyledi.

Başkan Akgül; “Geçen yıl mayıs hasadında,  Toprak mahsulleri Ofisi (TMO), kırmızı et ve sert ekmeklik buğdayın kilogram fiyatını 1.65 TL, bu yılın mayıs ayında ise 2,25 TL olarak açıkladı. Söz konusu fiyatlar üzerinden 50 kg’lık bir çuval un 2020 Mayıs’ta 120 TL, 2021 Mayıs’ta ise 160 TL’ye çıkarıldı. Fakat stratejik öneme sahip olan ürün 2021 Mayıs ile Kasım ayı arasında ortalama 200 artarak kilogram bazında 4 lira 60 kuruşa ulaştı” dedi.

Başkan Akgül artan un fiyatlarında yaşanan bu artışın fırıncıları zam yapmaya zorladığını belirterek “Türkiye’de birçok sanayici ve stokçunun elinde olan buğday bakanlık tarafından ivedilikle açığa çıkartılmalı. Aksi halde fırıncı ekmek üretemeyecek mesleği bırakacak. Yüzde 60-70 esnaf birikimlerini satarak ayakta kalmaya çalışıyor. Maliyetler çok yüksek” ifadelerini kullandı.

Yiyecek Maddeleri yapanlar ve Satanlar Esnaf odası başkanı Mehmet Akgül, “ Durum çok ciddi. Gerek dövizin yukarı çıkmasından gerek dünyada mahsul fiyatlarının yükselmesinden dolayı elinde 1,80-2,5 TL’den buğday olan fırsatçılar, 5 TL olmasını bekliyor. Un fiyatlarında yaşanan bu artış,, fırıncıları zam yapmaya zorlarken , Dünya Gazetesi’nden Ömer Gören’e konuşan sektör temsilcileri 2021’de ekmeklik buğday üretiminin 13 milyon ton civarında olduğunu , TMO’nun da 2 milyon ton civarında ithalat gerçekleştirildiğini belirterek, stoklarda hala un olmasına rağmen spekülasyon yapılarak fiyatları artırdığını da iddia ediyor” şeklinde konuştu.