İZMİR'de, Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimi sırasında, Valiliği kuşatmak üzere Urla Menteş'teki askeri kamptan yola çıkan 500'e yakın Kara Harp Okulu öğrencisi ve 200 civarındaki askerin, polisin kararlı tutumu sayesinde başarılı olamadığı ortaya çıktı. Askerlerin geri dönmelerini sağlayan polislerin arasında Komiser Bekir Önsal'ın da bulunduğu, başlarındaki albaya, ısrar etmeleri halinde, tabancasındaki 13 kurşundan birinin kendisine nasip olacağını söylediği ortaya çıktı.
Geçen 15 Temmuz'daki darbe girişiminden bir gün önce, İzmir'in Urla ilçesindeki Menteş kampına getirilen 500'e yakın Kara Harp Okulu öğrencisi ile 200'e yakın asker, o gece İzmir Valiliğini kuşatmak amacıyla şehir merkezine doğru yola çıkarıldı. Bu durumu haber alan
Urla İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, bölgede önlem alıp, askeri konvoyu Urla İskele mevkisinde durdurdu.
Tatbikat olduğu söylenerek kamptan çıkarıldıkları belirtilen ve beşer şarjör dolusu mermi dağıtılan, silahlı askeri öğrenciler ile başlarındaki subayların İzmir Valiliği'ni kuşatma amacında olduklarını öğrenen az sayıdaki polis, kararlı bir tutum sergiledi. Yolu trafiğe kapatan polis ekipleri, askeri konvoyun geçmesine izin vermedi, geri dönmelerini istedi.
Aracından inen albay, tatbikata gittiklerini söyleyerek yolu açtırmaya çalıştı. Polisin kendilerinde böyle bir bilgi bulunmadığını belirterek izin vermemesi üzerine kısa bir gerginlik yaşandı.
Urla İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli olan ve polislerin başında bulunan Komiser Bekir Önsal'a, "Sen ne cesur çıktın komiser! Bizi belindeki o tabancayla mı durduracaksın" dediği belirtilen Albay, İzmir yönüne gitmek için ısrarını sürdürdü. Bunun üzerine Komiser Önsal'ın Albay'a hitaben "Benim de ailemde şehitlerim var. Gerekirse ben de şehit olurum. Ailem de bundan onur duyar. Tabancamda 13 mermi var. Biri de sana nasip olur" dediği öğrenildi.
Komiser Bekir Önsal ve ilçe emniyet müdürlüğünde görevli diğer polislerin bu dik duruşu sonrasında askeri konvoyun geri dönmek zorunda kaldığı ortaya çıktı.
KENDİSİ DE FETÖ MAĞDURU
Bu arada Komiser Bekir Önsal'ın FETÖ/PDY mağduru olduğu anlaşıldı. Komiserin Önsal'ın şube müdürü olması gerekirken, çeşitli gerekçelerle FETÖ/PDY üyelerinin açtığı soruşturmalardan dolayı rütbe alamayıp, komiser olarak görevine devam emek zorunda kaldığı belirtildi.
İKİ SUBAY TUTUKLANMIŞTI
Darbe girişiminin ardından İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında, kalkışmanın Menteş Kampı ayağını yönettiği iddiasıyla gözaltına alınan Kurmay Albay Enver Topal ile Kurmay Yarbay Akif Açıkgöz o günlerde tutuklandı, harp okulu öğrencilerine yönelik de soruşturma başlatıldı.