MEHMET TIRPAN

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, kademeli normalleşme sürecine geçildiğini belirterek, bu süreçte yine esnaf ve sanatkarların mağdur edildiğini ve yine faturanın esnafı kesildiğini söyledi.

Virüs  salgını nedeniyle esnaf ve sanatkarların genelge ile dükkanlarının kapatıldığını, esnafların fedakarlık yaparak bu sürece destek verildiğini ancak faturanın esnafa kesildiğini aktaran Başkan Köksal, “Normalleşme sürecinin açıklanması ile birlikte esnafımız yine hayal kırıklığına uğramıştır.15 aydır uygulanmakta olan tam ve kontrollü kapanmaya uyan, gerekli şartları yerine getiren esnaf ve sanatkarlarımız,  açıklanan genelge ile yine mağdur edilmiştir. Farklı sektörlerden çok sayıda esnafımız ve yanında çalışanlar yine  zor durumda bırakılmıştır” dedi.

Artık esnafların dükkanlarını biran önce açarak işyerlerinin başına geçmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Köksal, “Genelge ile bazı sektörlerdeki esnaf ve sanatkarlarımız  işyerlerini açmıştır. Ancak; kahvehane,  internet kafe, oyun salonları,  hamam, halı saha, internet kafe, , sauna, birahane,  nargile salonları, sineme salonları, elektronik oyun salonları, yüzme havuzu, spor salonları, eğlence yerleri bu süreçte açılmamıştır. Okulların kapalı olması, okul kantini işletmecileri, öğrenci taşıyan servisçi ve toplu taşıma yapan halk otobüsü işletmecilerimizi de mağdur etmiştir. Esnaf ve Sanatkarlarımızın artık dayanacak gücü kalmamıştır. Esnaflarımız, dükkan kirası, vergi, sigorta ve diğer giderlerini karşılayamamaktadır. Esnaf artık bu yükü kaldıracak durumda değil. Esnafın kapanmaya değil, açılmaya ihtiyacı var. Borçlar birikti. Biriken borçların ödenmesi ve ayakta kalabilmesi için biran önce  çalışma şekil ve şartlar belirlenip kapalı olan işletmeler de açılmalı” ifadelerini kullandı.

Tam kapanma öncesi ve sonrasında esnafın çok mağdur olduğunu hatırlatarak hükümetten taleplerde bulunan Köksal sözlerini, ”Esnaflara faizsiz cansuyu kredisi verilmeli. Esnafların elektrik, doğalgaz, su, ve doğalgaz giderleri devletimizce karşılanmalı. Yine kredi ve kredi kartı borçları ertelenmeli “ şeklinde sonlandırdı.