MEHMET TIRPAN

Emlak Müşavirleri ve Danışmanları Derneği (SEMDER) Başkanı Kerim Çayır, ev sahibi olmak isteyen vatandaşların konut kredisi faiz oranlarından şikayetçi olduğunu, faiz oranlarının yüksek olmasının konut satışlarını da olumsuz etkilediğini söyledi.

Konut Kredisi faiz oranlarının yüzde 1’in altına düşürülmesi gerektiğini altını çizen Başkan Çayır, “Gayrimenkul sektörünün temsilcileri olarak devletimizden konut kredi faiz oranlarının düşürülmesini talep ediyoruz. Konut sahibi olmak isteyen vatandaş kredilere yanaşamıyor. Dolayısıyla ev sahibi olmak isteyen vatandaşların büyük bir çoğunluğu bu yüzdelik dilimlere takılmış durumda” dedi.

Geçen yıla nazaran faiz oranlarının çok yüksek olduğunun altını çizen Başkan Çayır, “Şuanda en düşük yüzde 1,37 oranla konut kredisi veriliyor. Bazı bankaların kredi oranı daha fazla. İnsanlar kredi çekerek ev sahibi olmak istiyor ancak hesap yaptığında ortaya çok ciddi maliyetler çıkıyor. Bu nedenle kredi oranı yüzde 1’in altına düşerse hem insanlar ev sahibi olur hemde piyasa canlanır. Ev sahibi olmak isteyen vatandaşımızın da bu dönemde ev sahibi olacağına inanıyoruz. İkinci el ve sıfır konut noktasında sıkıntı yok. Yeterli miktarda satılık ev var. Bulunduğumuz dönemde sadece ilimize tayinci olarak gelen memur veya işçilerimiz kiralık ev bulma noktasında sıkıntı çekiyor. İkinci el konutlarda gerçekten yoğunluk var fakat içleri yapılı olmadığı  vatandaşlar pek fazla tercih etmiyor. 20-30 senedir el sürülmeyen bir apartman göze hoş görünmüyor. Dolayısıyla bu tip konutları satarken de kiralarken de tercih edilmeme sebebi oluyor” ifadelerini kullandı.