MEHMET TIRPAN

Sivas Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Salim Eminoğlu, Merkez Bankasının faizi 4.25 puan indirerek yüzde 19.75’e çektiğini, bu kararın ülkemiz ve Sivas ekonomisinin bütün aktörleri adına sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.

Faiz indiriminin ardından tüm Türkiye’de olduğu gibi Sivas’ta da büyümenin önünün açıldığını aktaran Başkan Eminoğlu, “Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin ılımlı bir toparlanma eğilimi sergilediğini göstermektedir. Küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen rekabet gücündeki gelişmelerin etkisiyle mal ve hizmet ihracatı artış eğilimini sürdürmekte, özellikle turizmdeki güçlü seyir doğrudan ve bağlantılı sektörler kanalıyla iktisadi faaliyeti desteklemektedir” dedi.

Faiz indiriminin ardından Bankalarda kullandırılan kredi masraflarının da düşürülmesi gerektiğinin altını çizen Eminoğlu, “T.C. Merkez Bankası yeni yönetimince alınan faiz indirimi kararı; en büyük üreticisinden en küçük tüketicisine, ülkemiz ekonomisinin bütün aktörleri adına sevindirici bir gelişme olmuştur. Merkez’in faiz indirimleri konusundaki bu tutumu, Yeni Türkiye’de yeri olmayan “yüksek faiz, yüksek üretim maliyeti ve düşük yatırım” tuzağına daha fazla düşülmeyeceğini göstermiştir. MÜSİAD olarak, TCMB’nin bu kararının bankaların mevcut faiz oranlarına yatırımcı lehine hızlı bir şekilde yansıyacağını temenni ediyoruz. Zira bankalar tarafından kullandırılan kredilerin maliyetleri düşmedikçe, ekonomik aktivitedeki canlılığın sürdürülebilir olması mümkün değildir. Önümüzdeki dönemde de kademeli bir şekilde daha alt seviyelere çekilmesini beklediğimiz faiz oranlarının yanı sıra, ekonomi yönetimince iç talebi canlandırmaya yönelik alınan diğer önlemlerin, bilhassa yılın son çeyreğinden itibaren ekonomiye olumlu yansıyacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.