ADNAN HASAN FİŞENK

İnşaat maliyetlerinin artmasıyla birlikte ev fiyatlarında da ciddi artış yaşandığı gözlemlendi. Sivas’ta ev fiyatlarının neredeyse tavan yapması evi olmayanları kara kara düşündürmeye başladı. İlimizde ev fiyatlarının 1 milyon TL’ye kadar yükselmesi tepkileri de beraberinde getiriyor. İnşaat malzemelerindeki artıştan ne vatandaş nede inşaat malzemesi satanlar memnun.

Günlük fiyat değişimi yaşayan inşaat demiri, inşaat firmalarını da zora sokuyor. Maliyetlerin artmasıyla birlikte ev fiyatlarındaki artışta kaçınılmaz oluyor. 36 yıldır inşaat firmalarına boya veren ve kendisi de inşaat işiyle uğraşan Özarslan Ticaretin sahibi Ahmet Özarslan, inşaat maliyetlerinde yaşanan artışlara yetişmenin zor olduğunu söyledi. 

Artışların hem vatandaşı hem de müteahhitleri ciddi derecede çıkmaza soktuğunun altını çizen Ahmet Özarslan, “İnşaat maliyetleri sadece Sivas’ta değil Türkiye’de artış durumdadır. Türkiye’de yükselen artışlar maalesef Sivas’ı da olumsuz etkiliyor. Bu artış sonuçta inşaat firmalarını, inşaat firmaları ile çalışan bir çok firmayı da etkiliyor. Bu durumdan tüketici de olumsuz etkileniyor” dedi.

Dövizin yükselmesinin inşaat malzemesindeki tüm ürünlere zam gelmesi anlamına geldiğinin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Özarslan, “Döviz ne kadar yükselirse inşaat malzemelerine de o kadar zam geliyor. Bizde artık yaşanan zamlar karşından neler yapacağımızı kestiremiyoruz. İnşaatın maliyeti piyasadaki istikrarsızlık deneni ile kestirilmiyor. Maliyet yüksek oluyor konutlar bitiyor bu seferde satış olmuyor. Zaten yapılan konutları alanda yok. 100 metre bir dairenin maliyeti şuan için 300-350 bin TL’ye çıkmaktadır. Artı buna arsa payını da eklersen fiyata da artıyor. Ev fiyatlarının düşmesini bırakın artmasın yeter. Bizler artmasını istemiyoruz. Bu seyirde giderse ne mutlu. Fiyatların yüksek olmasından dolayı yapılan konutlara şuan için ilgi yoktur. Faizlerin yük olması alıcıları geri adım atmasına neden oluyor. Hem alıcıya hem de satıcıya Allah yardım etsin. Ev alana da satana da zor” ifadelerini kullandı.