Mehmet TIRPAN

Sivas Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Kerim Çayır, Sivas’ta talebin kat kat fazlası konut inşa edilmesi ve kış aylarında olmamız nedeni ile sıfır daire fiyatlarının oldukça düştüğünü söyledi.

Yatırım yapmak isteyen kişilere gayrimenkul almaları noktasında tavsiyelerde bulunan Çayır; “Sıfır ev almak isteyenler için ev fiyatları şuan gayet uygun. 2015 yılındaki ev fiyatları ile şuan satılan sıfır daire fiyatları aynı. Herhangi bir artış söz konusu değil. Sıfır bir daire 160 - 200 bin TL’ye alınabilir. Normal şartlarda piyasalar düzgün gitseydi Sivas’taki arz ve talep dengeleri düzgün kurulsaydı sıfır dairelerin fiyatları artardı” dedi.

Talebin kat kat fazlası daireler inşaa edildiği için fiyatların uygun olduğunun altını çizen Çayır; “Şuanda Sivas’ta 5 bine yakın satışa hazır daire var. Sivas’ta göç alan bir şehir olmadığı için müteahhitlerin yaptığı daireler ellerinde kalıyor. Artık yüksek rakamlarda müteahhitler daire satamıyor. Bunun neticesinde ikinci el ev fiyatlarında da düşüş yaşandı. İnsanlar kullandıkları daireleri satması lazım ki sıfır daire alsın. İkinci el konut satışlarında da durgunluk söz konusu. Sivas’ta 15 bin adet ikinci el konut satışta. Kiralık daire sayısı da arttı. Merkezde oldukça fazla boş kiralık daireler var. Kira fiyatları da oldukça düştü. Bu durum kirada oturan vatandaşların işine yaradı. Bu durumun bir nedeni öğrencilerin Cumhuriyet Üniversitesine tek otobüsle gidiyor olması merkezdeki kiralık dairelerin tutulmamasına neden oldu. Öğrencilerin tek otobüsle evine ulaşmasına sevindik ancak öğrenci bu defa da şehre uğramaz oldu. Öğrenci merkeze gelmediği zaman gıda satışı yapan esnafların mağdur olmasına neden oluyor. Bu durum tabi ki emlakçıları da etkiliyor. Öğrenciler ihtiyaçlarını sadece öğrenim gördüğü alanda gideriyor. Dersten çıkan öğrenci tekrar otobüse binerek merkeze uğramadan direk evine gidiyor. Dolayısıyla bu durum esnafı olumsuz etkiledi. Öğrenci direk kılavuz ve doğu kente gittiği zaman rahatlıkla emlakçıya sormadan ev kiralayabiliyor. Kiralık daireler elimizde kaldı. İstasyon Caddesinde kiralık dairelerin kiraları oldukça yüksekti. Kiralık daireler elimizde kaldığı için 800 TL bedelle İstasyon Caddesinde ev kiralıyoruz. Geçmişte bu fiyatları görmemiz mümkün değil. Ohal’den dolayı tayin yok. Kış sezonu dolayısıyla düğünlerde yapılmıyor. Aslında bu durum parası olup ev almak isteyenler için oldukça iyi bir fırsat” şeklinde konuştu.