Mehmet TIRPAN

İl Genel Meclisi Kasım ayının 2 toplantısında gündem dışı söz alan İl Genel Meclis Üyesi Bayram Sevim, et ithalatı yapılması sebebiyle besicilik yapan kişilerin mağdur edildiğini söyledi.

Taşıma su ile değirme dönmez atasözünü örnek veren İl Genel Meclis Üyesi Bayram Sevim,

Bakanlığımız et fiyatlarını düşürdü. Yani 31 liraya kuşbaşı et, 28 liraya kıyma et satılacak dedi. Bundan tabiî ki memnunluk duyuyoruz. Ama et fiyatlarıyla alakalı mağdur olan iki kesim var. Birisi üretici, diğeri tüketici. Kazanan kim?” dedi.

Kazananların aracılık yapan kişilerin olduğuna dikkat çeken Sevim: “Üreticiyi küstürmemeliyiz, mağdur etmemeliyiz. Üretici hayvanlarını canlı kilo 20 TL’den aldı. Yani et fiyatları 23 TL’ye kadar düştü. Ancak hayvanın firesi de var. Buradan Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya seslenmek istiyorum. Üreticilerimizi küstürmeyin, mağdur etmeyin. Üreticiler küserse belki de tezgâhlarda et fiyatları daha da çıkacak. Taşıma su ile değirmen dönmez. Biz et ithal etmekle bir yere varamayız. Öyle ise besicileri korumamız gerekir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

KAYIT DIŞI ARAZİLER KAYIT ALTINA ALINMALI

Sivas’taki kayıt dışı arazilere de değinen Sevim: “İlimizin arazisinin 3’te 2’si kayıt dışı. Hükümet kayıt dışı arazileri kayıt altına almadan sağlıklı bir tarım politikası izleyebileceğine ben inanmıyorum. Çünkü bölmediğiniz bir arazinin üzerine nasıl bir planlama yapacaksınız? Burada Sivas’ın çiftçisinin, üreticisinin mağdur edilmemesi lazım” dedi.

Kayıt dışı arazilerin biran evvel kayıt altına alınarak gerçekten üretim yapan kişilerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Sevim: “Hükümet önüne bir hedef koyarak toplulaştırmayı bir an önce yapmalı diye düşünüyorum. Diyelim ki 2023’te bu arazi toplulaştırma olayının bitmesi gerekiyor. Yani yıllardır arazilerimiz küçülüyor. Tarım arazileri babadan oğula, dededen oğula bölüne bölüne kullanılmaz hale geliyor. Bakanlığımızın bir an önce buna çözüm bulması gerekiyor. Çiftçilerinin borçlarının ertelenmesi konusunda ise Torba Yasaya girdiğini öğrendik. Yeniden yapılandırma ya da borçların ertelenmesi söz konusu. Sivas’ın tümünde hasar var. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü ile görüştük. Borçların ertelenmesi noktasında bakanlığa yazı yazmışlar” şeklinde konuştu.