MELDA GENEŞ

İnşaat malzemelerine gelen zamlar, sektördeki esnafları adeta isyan ettirdi.  Esnaflar 4 ay boyunca 15 günde bir parke, kapı, mutfak dolabı ve daha bir çok ürüne zamlar yapıldığını, işlerinin yapılmaz hale geldiğini söyledi..

Demirkaynaklar orman ürünleri işletme sahibi Mustafa Demirkaynak, zamlardan dolayı iş yapamaz hale geldiklerini söyledi.

Her geçen yılın bir önceki yılı aratır hale geldiğini aktaran Demirkaynak, “Alınan ürünler bir sonraki ayda zamlı olarak evlere girmesi vatandaşları ve esnafları isyan ettiriyor. Gıda sektörünün başını çektiği zam furyası diğer sektörlere de sıçraması artık eski Türkiye ye gerimi dönülüyor endişesini de beraberinde getiriyor” dedi.

Zam fırsatçılarına artık gereken yaptırımın uygulanmasını isteyen Demirkaynak “Zam fırtınasına dur denmezse gelecek zamların bir daha önüne geçilemez. Orman ürünlerine yüzde 50 ile yüzde yüz oranında zam yapıldı. Zamlara yetişemiyoruz. Aldığımız bir ürünü 15 gün sonra aynı fiyata alamıyoruz. Budan dolayı sektör dar boğaza girdi. İnsanların alım gücüde düştü. 35-40 liraya sattığımız parkeyi şimdi 70-80 TL’ye satıyoruz. İnşaat sektöründe kullanılan malzemelere ciddi zamlar yapılınca bu sektörde sıkıntıya girdi. Müteahhitler girdilerin ve faizlerin yükselmesinden dolayı daire satamaz hale geldiler. Fiyatların yükselmesini onlarda beklemiyordu. Geçen yıl demirin tonu 3 bin 500 TL’ye alınırken şimdi 8 bin liraya çıktı. Öte yandan Çimento ve beton fiyatları da arttı. Hal böyle olunca maliyetler arttı. Alım gücü düştü. Böyle giderse dairelerin satılması biraz zor olacak gibi gözüküyor. Hızlı bir satı olacağını tahmin etmiyorum. Bizlerde de korkunç zam var.  1 Temmuz’u adete iple çektik. Bugün gelir yarın gelir şu pandemideki yasaklar kalkar da işlerimiz açılır dedik. Ama maalesef gelen zamlar işleri çok düşürdü. Fiyatların artmasından dolayı ve milletimizin de alım gücünün de düşmesinden dolayı iş yapamaz hale geldi. Normalde biz bayrama sayılı günler kala iş yetiştiremezdik. Maalsefe haftada bir kaç iş yaparak haftayı kapatıyoruz. Ancak masrafa çalışıyoruz. İnşallah bayramdan sonra işlerimizin canlanmasını bekliyoruz. Yine buna da şükür. 1Temmuzdan önce işyerlerimize bir tane dahi müşteri gelmiyordu. Parke, kapı dolap fiyatları dahi sormuyorlardı. 10 kişi de bir kişi oluyordu. 1 Temmuz’dan sonra 10 kişiden 4 kişi işyerimize gelerek hem fiyat soruyor. Hem de alış veriş yapar hale geldi” ifadelerini kullandı.