MEHMET TIRPAN

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Beşir Köksal, Esnafların bu zor süreci atlatabilmesi noktasında devletin esnaflara nakdi yardım yapmasını beklediklerini söyledi.

Esnafların ve çalışanların çok zor bir süreçten geçtiğini ifade ederek özellikle kahvehanelerin dayanacak gücünün kalmadığına vurgu yapan Başkan Köksal, “Vergilerin sene sonuna kadar ötelenmesi, bazı giderlerinde devlet tarafından karşılanmasını bekliyoruz. Gerçekten kahveci ve kantinci esnafı başta olmak üzere esnaflar çok sıkıntılı bir süreçten geçiyor” dedi.

Esnafların sıkıntılarının kısa sürede çözülmesi noktasında sürekli girişimlerde bulunduklarının altını çizen Köksal, “Gurbetçiler gelip gitti. Okullar ve Üniversite aylardır kapalı. Sürecin nasıl işleyeceği de belli değil. Esnaflar bu dönemde salgından dolayı iş yapamadı. İş yapamayan esnaflar ödemelerini de yapamıyor. Her geçen gün daha da kötü duruma gelen esnaflar biran önce desteklenmeli. Türkiye genelinde çok ciddi bir vaka artışı var. İlimizde de vaka artışları söz konusu. Pandemi süreci uzarsa salgından kurtaramazsak esnaflar ne yiyip ne içecek. Geçimlerini nasıl sağlayıp ödemelerini nasıl yapacaklar. Devletimiz biran önce önlem almalı. Geçmişte hepimiz gördük Bursa’da bir kahveci kendini yaktı. Bu insanın biriktirdiği bir parası yok ki bu süreçte onu harcasın. Kahveciler günlük kazanıp günlük geçinen insanlar. Kantincilerde yine öyle. Birahane işletmecileri de var bu işletmelerde sıkıntıda. Esnaflar kiralarını ödeyemiyorlar. Mülk sahipleri esnafları sıkıştırıyor. Esnaflarımızın Allah yardımcısı olsun. İnşallah bu süreci hep birlikte atlatacağız. Bu süreçte kurallara uymamız oldukça önem arz ediyor. Sosyal mesafe, hijyen ve maske kurallarına ilimizde ne kadar dikkat edersek bu salgın illetinden o kadar erken kurtuluruz. Yoksa vakalar yükselir ve kapanan işyerlerine yenileri eklenir. Bu konuda oldukça duyarlı olalım” ifadelerini kullandı.