MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Halk Partisi Sivas eski İl Başkanı Ahmet Turan Temel, 2020 Mart ayından ortaya çıkan salgının ardından mağdur olan esnaflara yeterince destekleme yapılmadığını, iktidarın adeta esnafları kaderine terk ettiğini savundu.

Esnafların desteklenmesine yönelik ayrılan bütçenin oldukça fazla yetersiz olduğunu vurgulayan Temel, “Türkiye yıllarca yabancı uyruklu insanlara destek verildi. Madem para yok Türkiyeden yabancı uyruklu vatandaşlar gönderilsin onlara vereceğimiz desteği kendi milletimize verelim. Vergi bizlerden alınıyor. Asgari ücretli, işçi, ve esnaflar bu ülkede yaşıyor ve bu ülkenin evlatları. Bu insanlara sahip çıkılması lazım” dedi.

Özellikle küçük esnafın artık çarklarını dönderemez haline geldiğini aktaran Temel, “Esnafların dayanacak gücü kalmadı. İnsanlar ticari hayatını devam ettirmek adına araçlarını evlerini sattılar. Salgın dolayısıyla alınan tedbirler dolayısıyla dükkan açamayan insanlar geçimini nasıl sağlayacak. Bu konuda yerel yönetimlerin ve iktidarın daha duyarlı olması lazım. Esnaf kan ağlıyor. Bu iş böyle gitmez. Suriyelilere her ay yapılan ayni yardım zor durumda olan esnaflara da her ay yapılmalı. Lokantalar, kahvehaneler, cafeler bitme noktasına geldi. Bu hizmet sektöründe çalışan insanlarda var. Bu insanlara yazık değil mi? Pandemiden dolayı bazı şeyleri hoş görebilirdik ancak insanların geldiği bu durum artık bizleri rahatsız ediyor. Esnaflara verilen bin TL’lik destek veya 500 TL’lik kira yardımı her fırsatta dile getiriliyor. Esnafın yarasını sarmaya yetmeyen cuzi miktarda verilen ücret defalarca da gündeme getiriliyor. Bu konuda vekillerin duyarlı olması lazım. İki gün sonra oy istemeye giden insanlar esnafların yüzüne nasıl bakacaklar. Milletvekilleri esnafları dolaşsında esnafların halini görsün” ifadelerini kullandı.