MEHMET TIRPAN

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal , tam kapanma sürecinin esnaf ve sanatkarları ciddi derecede mağdur edeceğini, esnaflara yönelik karşılıksız devlet desteği verilmesi gerektiğini söyledi.

Tam kapanma kararı ile esnafların hayal kırıklığına uğradığının altını çizen Başkan Köksal, “İşyerleri uzun süredir kapalı olan veya kısıtlamalara rağmen ekmek parası kazanmak için mücadele eden esnaflarımız tam kapanma kararı ile hayal kırıklığına uğramıştır. Bu sürecin başından belli gerekli titizliği gösteren esnaflarımız bu süreci atlatamayacak” dedi.

Her geçen gün esnafların kepenk kapattığını, esnaflara verilen desteklemelerin yetersiz olduğunun altını çizen Köksal, “Pandemi başladığı günden itibaren genelge kapsamında işyerlerini kapatan esnafımız, kısmı açılmalar ile birlikte maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymuş ve bu süreci sıkıntı ve borçlarıyla sürdürmüştü. Salgının artması üzerine tam kapanma olması mağdur olan esnafımızı daha da zor durumda bırakacaktır. Dükkanların  kepenklerinin kapalı olması nedeniyle giderlerini karşılayamayan, kredilerini ödeyemeyen esnaflarımız için mutlaka yeni bir destek paketi hazırlanmalı. SSK, Bağkur ve vergi başta olmak üzere tüm vergiler salgın sürecinde esnaflardan alınmamalı. Kira ve gelir kaybı desteği devam ettirilmeli. Esnaflara kredi desteği verilmeli ve kredi taksitleri 1 yıl faizsiz ötelenmeli. Özellikle bir yılı aşkın süredir kapalı olan kahvehane, eğlence yerleri, servisçiler, okul kantini işleten esnaflara ciddi destek sağlanmalı” şeklinde konuştu