MEHMET TIRPAN

Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mesut Dursun, Kredi ihtiyacı olup da kooperatife başvuran hiçbir ortaklarına yok dememek için büyük mücadele verdiklerini söyledi.

Esnafa hizmet etmek için göreve geldiklerini hatırlatan Dursun, “Bu makamda oturup halka esnafa hizmet edemezsek bu görevde olmamızın bir anlamı yok. Sicili bozuk olan ancak ipotek vererek kredi kullanmak isteyen ortaklarımız var. Bu sorunu gidermek adına çalışma yapıyoruz. Biz her zaman esnaf ve sanatkarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Hiçbir ortaklarının takibe düşmesini istemediklerini ifade eden Başkan Dursun, “Elimizden geldiği kadar kredi çeken fakat ödeyemeyerek takibe düşen esnaflarımızın sayısını en aza indirmek istiyoruz. Neden ortaklarımıza krediyi en üst limitte verelim diye. Önümüzdeki yıl kredi limiti 300 bin TL olduğunda takibi yüksek esnaf sayımız fazla olursa bu krediyi üst limitte veremeyiz. Biz o nedenle esnafı koruyup kolluyoruz. Hiç bir esnafımızın takibe düşmesini istemiyoruz ancak yasa ve sistem gereği dosya icraya intikal ediyor. Biz bu konuda da esnafları sık boğaz etmiyoruz. Esnaf borcunu nasıl ödemek isterse biz kabul ediyoruz. Bu yıl içerisinde 3 bin 200 kayıtlı ortağımızın 2 bin 152 tanesinin aktif kredi çekti. Kredilerin bazıları iki kefilli. Kredi kullanan ortaklarımızın 700’e yakını araç rehini ile kredi aldı. Araç rehini ile kooperatifimiz geçmişte de kredi verdi bugün halen de veriyor. Yarında vermeye devam edecek. 20 milyona yakın araç rehini ile kredi verdik. Diğer 721 milyonluk kredi de gayrimenkul rehini ile verilmiş. Bu konuda yanlış bir algı var. Bankanın araç rehinli kredi vermesi konusunda bazı şartları var. Bu konuda aracın yaşı önem arz ediyor. 12 yaşında araç rehin gösteren ortağımız meblağı yüksek kredi istiyor. Banka bu aracı rehin olarak saymıyor. Bizim elimizde olsa biz kredi vermek isteriz. Ancak Halk Bankası bizim ortağımız. Yaşı büyük araçları rehin almıyorlar. Belirli şartlar var” şeklinde konuştu.