MELTEM DUMAN

El emeği göz nuru terzicilik sektörü de pandemiden olumsuz etkilendi. Özellikle kapanma döneminde çok zorlandıklarını dile getiren terziler  pandemi sürecinde işlerinde yüzde 80 düşme olduğunu söyledi.

Mağaza sektörü ile baş edemediklerini ve  kumaş almakta zorlandıklarını vurgulayan terzi esnafı kumaşın pahalı olmasından dolayı sıfırdan elbise dikim işlerini almadıklarını, müşterinin sadece tamir için geldiklerini bildirdiler.

17 yıldır terzilik yapan Muhsin Keskin, “İşlerimiz yok denecek kadar az durumda. Kapanma sürecinde SSK’yı yatıramadık. Evimizi geçindirmekte zorlanıyoruz. 3 ay çalışıyoruz 9 ay boştayız. Mağazalardaki konfeksiyon ürünlerinden daha sağlam kaliteli ürünler yapmamıza rağmen işler durdu. Devlet ve yetkililerden yardım talep  ediyoruz. Bir kolaylık sağlasınlar, borçlarımızı ödemede zorlanıyoruz” dedi.

Alım gücünün durduğuna dikkat çeken Keskin, “Kumaş fiyatları çok yükseldi. Bizlerde yüksek fiyatlardan hammaddeyi alıyoruz. Ancak kumaş almak isteyen müşterilerimiz pazarlık yaparak fiyatı çok aşağı çekiyor. Kimse bizi anlamıyor. Elimizden geldiği kadar işçilik ücretini düşük tutuyoruz. Pandemiden dolayı yıllardır 5 TL’ye yaptığımız pantolon paçasını şimdi 8 TL’ye yapıyoruz. Gün geçtikçe de hayat pahalılaşıyor” şeklinde konuştu.