MEHMET TIRPAN

Yeni Hayvan Pazarı bu yıl da açılmayacak. Kurbanlık hayvan almak isteyen vatandaşlar bu yıl da havaalanı yolu üzerine kurulacak olan Kurban Pazarı’na giderek sıkı pazarlıklar yapacak. Hayvan Pazarı’nda satış yapmak isteyen besicilerin yeri ise her yıl olduğu gibi bu yılda kura çekimi ile belirlenecek. Yer tahsisi için önümüzdeki günlerde başvurular alınmaya başlayacak. Başvurular Zabıta Müdürlüğü’ne yapılacak. Kura çekiminin ardından belirlenen yerlerde kurbanlık satışlarına başlanacak.

HİSSE FİYATLARI GEÇEN YILA NAZARAN YÜZDE YÜZ ARTTI

Kurban Bayramı’na yaklaşılması ile birlikte bütçelerini zorlayarak kurban hazırlığı içerisine giren vatandaşlar, ahırlara giderek besicilerle sıkı pazarlıklara oturmaya başladı. Geçen yıl büyükbaş hayvanın hisse bedeli ortalama 3-4 bin TL iken bu yıl bu rakamlar 6-7 bin TL arasında değişiyor. Hal böyle olunca vatandaşlar büyükbaş hayvan yerine küçükbaş hayvana yöneliyor. Küçükbaş hayvanların fiyatı ise 3 bin TL’den başlıyor 5 Bin TL’ye kadar çıkıyor.

FİYATLARDAN ALICI DA SATICI DA RAHATSIZ

Yem ve et fiyatlarının artmasından dolayı kurbanlık hayvanlarında fiyatlarının arttığını aktaran besiciler, “Her yıl olduğu gibi bu yılda kurbanlık hayvan satışlarına başladık. Kurban kesmek isteyen insanlar hissedarları ile birlikte hayvanları kontrol ederek bütçelerine göre kurbanlık almak adına pazarlık ediyorlar. Geçen yıla oranla evet fiyatlarda ciddi bir artış söz konusu ama bu durum besicilerden kaynaklanmıyor. Girdi fiyatları artınca ister istemez bu bedel satılacak hayvana istenen bedele yansıyor. Bu durumda alıcıları zora sokuyor. Bakımını üstlendiğimiz ve beslediğimiz hayvanları bizde hesaplı satmak isteriz ama maalesef her şeyin fiyatı 3’e katladı. Beslediğimiz hayvanı ucuz versek bu seferde biz ciddi anlamda zarar ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kurbanlık hayvan almak adına ahırları gezen bazı vatandaşlar ise fiyatların pahalı olduğundan yakınarak, ekonomik şartlarını zorladıklarını, bütçelerine uygun kurbanlık bulamazlarsa bu yıl kurban kesemeyeceklerini belirttiler.