YÜKSEL MENEKŞE

Sivas’ın Eski sanayi sitesinin akıbeti, Bakanlar kurulunun resmi gazetede yayınlanan kararı ile belli oldu. Şehir merkezindeki çirkin görüntüsü ve bölgenin gelişiminin önünü tıkayan eski sanayi sitesi, Bakanlar kurulu kararı ile riskli alan ilan edildi.

Resmi gazetededünyayınlanan kararda, ‘’Sivas ili, Demircilerardı mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın riskli alan ilan edilmesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yazısı üzerine, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkında kanunun 2’nci ve ek 1’inci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca kararlaştırılmıştır’’ denildi.

Alınan bu kararla merhum Osman Seçilmiş döneminde dillendirilen, Doğan Ürgüp döneminde yıkım için harekete geçilen ancak mülk sahipleri ile anlaşmaya varılamaması nedeniyle çıkmaza giren Eski sanayi sitesinin ortadan kalkması kesinleşmiş oldu.

Resmi Gazetede yayınlanan kararı değerlendiren Belediye Başkan Yardımcısı M. Muaz Uzun, yıkımların yaklaşık bir buçuk ay sonra başlayacağını belirtti. Uzun, ‘’Eski sanayinin kaldırılması konusunda resmi gazetede yayınlanan karar son noktayı koymuştur. Bundan sonraki süreç önce yıkım ve sonra yapımdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakanlar Kurulundan burası için Kentsel dönüşüm yapma yetkisini aldı. Bizim de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapacağımız protokolle, alınan yetkilerin tamamını Sivas Belediyesi olarak bize devredecekler. Yaklaşık bir veya bir buçuk ay sonra yıkımlar başlayacak.

Orada mülkü olan vatandaşın hakkı verilecek. Mesela orası kentsel dönüşüme girmemiş olsaydı, vatandaş bir müteahhitle anlaşmış olsaydı, alacağı hak ne kadar ise biz o değeri veriyoruz. Vatandaş hakkını alacak.’’ dedi.