MEHMET TIRPAN

Belediye Başkanı seçildikten sonra 2020 yılında artık Eski Sanayi sorusunun sorulmayacağını geçmişte bir kaç kez dile getiren Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, eski sanayi de gelinen son durum hakkında bilgiler verdi.

Sivas’a yakışmayan görüntülerle gündemdeki yerini koruyan ve yıllardır çözüm bulunamayan bölgede yapılması planlanan çalışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, “Şehrimizde kangren olmuş bir sorun eski sanayi bölgesi. Muhataplarımız ve hak sahipleri ile görüştük. Tıkanıklığın nerde yaşandığını tespit ettik. Belli bir noktaya geldik. 1-2 ay içerisinde uzlaşma tamamı ile sağlandığında 2020 sonuna kadar eski sanayi sorununu Sivas’ın gündeminden çıkaracak hale getirmemiz lazım. Bu bizim boynumuzun borcu. Bu konu artık tabiri caizse kabak tadı vermeye başladı” dedi.

Eski Sanayi Bölgesinin yaklaşık 80 bin metre karelik bir alana sahip olduğunu aktaran Başkan Bilgin, “Bölgede hak sahiplerinin ve belediyenin tapuları var. Bizim tapularımız ne kadarsa biz orada o kadar hak sahibiyiz. Ortak alanlar hepimizin. Yaklaşık bin 500 metre kareye hitap eden 1 metre veya 0. 50 santim gibi küçük hisselerimiz var. Bunlarla ilgili kamulaştırma işlemlerini başlattık. Proje ile ilgili de TOKİ ve muhataplarla anket yaptık. Siz müteahhit olsanız 1 metreye ne verirdiniz dedik. Hak sahibi olarak burdan ne bekliyorsunuz dedik. Bir çok hak sahibi ile uzlaştık. Yaklaşık 20 yıldır bu sorun çözülemedi. İlk olarak 30 katlı bir proje hazırlanmış sonra farklı projeler oluşturulmuş. Ancak projelerde toplumsal bir mutabakat sağlanamadığı için yargıya gitmiş. Şimdi tüm hak sahiplerini dinledik. Neden eylemlerin ve olayların meydana geldiğini araştırdık. Sorunu tespit ettik. İnşallah halen sözümdeyim. 2020 yılında eski sanayi sorununu ortadan kaldıracağız dedik ama yaşanan süreçte ihaleleri askıya aldık. Ekonomik tabloyu göremediğimiz için asli ihtiyaçlar hariç hiç bir ihaleye çıkmadık” İfadelerini kullandı.  

Pandemi süreci dolayısıyla ekonomik nedenlerden dolayı ihaleye çıkmadıklarını aktaran Başkan Bilgin, “2020 Mart ayından sonraki süreçin Dünyayı etkilediği gibi Sivas’ı da etkiledi. Mart ayından sonra Projesi hazırlanan ve yapım ihalesine  gelmiş olan 6 ihalemiz vardı. Şimdi bu projeleri bekletiyoruz. Neden önümüzü göremiyoruz. Nasıl bir mali tablo ile karşılacağımızı bilmiyoruz. Esnafımız ve vatandaşımız can ve sağlık derdinde iken benim park, kaldırım veya nikah salonu yapmamım toplumsal bir karşılığı yok. Geçmiş yıllardan devam eden Kızılırmak ve Kale Projemiz vardı. Bu projeler şuanda aktif bir şekilde yürütülüyor. Kale projesinin kalan kısmını tamamlamaya çalışıyoruz. Kızılırmak Projesi şehrin uzun yıllar gündemini işgal ettti. Biz bu dönem kollektör hatlarının yapımı için ihale yaptık. İmar düzenlemesini yapıyoruz. Elimizde çok güzel bir proje var. Bu projeyi uygulayacağız ancak mülkiyet sorununun olmaması gerekiyor. Kızılırmak projesini uygulayacağımız alanın temiz olarak Belediyeye geçmesi gerekiyordu bu projeyi hayata geçirelim. İmar ve mülkiyet sorununun çözülmesi lazım” şeklinde konuştu