MEHMET TIRPAN

Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, Kurban Bayramına bir aydan kısa bir süre kaldığını vatandaşların kurbanlık hayvanlarını yavaş yavaş almaya başladığını, bu yılda kurbanlık sayısında herhangi bir sıkıntı olmayacağını söyledi.

Kurbanlık hayvan alırken genellikle erkek hayvanların tercih edilmesinin daha iyi olacağını da sözlerine ekleyen Başkan Hastaoğlu, “Dişi hayvanların kesimi bildiğimiz üzere yasak. Sadece damızlık vasfını yitirmiş dişi hayvanlar kesilebilir. Özellikle kurban döneminde vatandaş dişi hayvanın gebe olduğunu bilmiyor alıyor. Gebe hayvandan buzağı çıkınca insanlar pişman oluyor ancak iş işten geçiyor. Dişi hayvan kesimine bu yönden olumlu bakmıyoruz. Kurbanlık alırken erkek hayvanları tercih edelim.” dedi.

Kurbanlık hayvan alırkende yine kulak küpelerine bakılması gerektiğini de vurgulayan Başkan Hastaoğlu, “Kurbanlık hayvan alırken kulak küpesinin olup olmadığına da dikkat edelim. Kulak küpesi o hayvanın kimliği anlamına geliyor. Küpe sayesinde hayvanın kaç yaşında olduğu, sahibinin kim olduğu, hangi cins olduğu kayıtlardan tespit edilebiliyor. Küpesi olmayan hayvanları kesinlikle almayın. Kurbanlık Hayvanların fiyatı noktasında her yıl olduğu gibi bu yılda açıklama yaptık. Hayvan alan ve hayvan satan arasında fiyat noktasında uçurumlar olmasın diye fiyat belirledik” ifadelerini kullandı.

KURBANLIK HAYVAN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Son olarak sıkı pazarlıkların yapıldığı kurbanlık hayvanlarda aranacak özelliklere ilişkin bilgiler veren Başkan Hastaoğlu, “Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Kurbanlık olarak kesilecek büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalı. Yüksek ateşi, salyası ve gözde akıntısı olan hayvanlar alınmamalı. Bu nedenle, hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz” şeklinde konuştu.