Yüksel MENEKŞE

İki dost ülke Türkiye ve Azerbaycan tarafından yapımı 3 yıldır süren enerjinin İpek Yolu Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP), dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katıldığı törenle hizmete açıldı. TANAP için en başta 12 milyar dolarlık bir yatırım öngörülmüştü. Proje 8 milyar dolara tamamlandı. Böylece, 4 milyar dolar tasarruf edildi. Türkiye'de 20 il, 67 ilçe ve 600'e yakın köyden geçen TANAP büyüklüğü ile de gururlandırdı.

TANAP’ın, Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz 2 ve Hazar Denizi'nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğalgazının Türkiye ve Avrupa'ya taşınmasını amaçlıyor. Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans- Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğal Gaz Koridoru'nu oluşturacak TANAP'ta şuan için boru hattı uzunluğu 1.850 kilometreyi buldu. Projede 15 bin kişi çalışırken, mesai saati ise 88 milyonu aştı.

31 MİLYAR M3

Türkiye-Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 il, 67 ilçe ve 600'e yakın köyden geçen TANAP, Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala ilçesinde son buluyor. Proje ile ilk etapta yıllık 16 milyar metreküp doğalgazın taşınması öngörülürken, bunun 6 milyar metreküplük bölümü Eskişehir ve Trakya bölgesindeki iki noktadan ulusal şebekeye bağlanarak Türkiye'de kullanılacak. Hattın taşıma kapasitesinin ilave yatırımlarla önce 24 milyar metreküpe ardından 31 milyar metreküpe çıkarılması planlanıyor.