MELTEM DUMAN

1981 yılında Kenan Evren tarafından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Baş Öğretmen’ unvanın verildiği günden bu zamana Öğretmenler günü olarak kutlanan 24 Kasım etkinlikleri tüm ülkede olduğu gibi ilimizde de kutlanıyor.

Bu kapsamda Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde resim sergisi ve kutlama programı gerçekleştirildi. Vali Salih Ayhan ile eşi Zeynep Akkiraz Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ve il protokolünün katıldığı ve saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda ilk olarak İl Milli Eğitim Müdürü Ergüven Aslan, ardından Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ve Vali Salih Ayhan günün anlam ve önemini belirten bir konuşma gerçekleştirdiler.

Programda ayrıca Aday öğretmen Mervenur Çimen ve Emekli Öğretmenler adına Ülkü İmam Hatip Ortaokulundan Emekli olan Öğretmen Ali Ergunt’da günün önemini belirten konuşma yaptı.

Mesleğini yaşam biçimi haline getiren değerli öğretmenlerin azmini, gururunu bir güne sığdırmanın mümkün olmadığının altını çizen Vali Salih Ayhan, “Bugün mesleğini bir yaşam biçimine dönüştürebilen bir meslek grubu olan siz değerli öğretmenlerimizin bu özel günü münasebetiyle bir araya geldik. Değerli öğretmenlerim, öğretmenlik sorumluluğu ağır, fedakarlık ve sabır gerektiren Dünya’nın en onurlu, en kutsal mesleğidir. Eğitimin temel gayesi temel taze dimaları evrensel değerlerin ışığında üretken, idealist ve vatanına faydalı bağlı bireyler yetiştirmektir. Ülke hatta dünya olarak yalnız bilginin yeterli olmadığını, bilginin irfan ve vicdanla da konuşması gereken çok önemli bir süreçten geçtiğini söyleyebilirim. Bu aziz milletin dün olduğu gibi bugünde medeniyetimizden aldığı gücü eğitim sahasına sizlerle birlikte yansıtacağımızdan hiç şüphemiz yoktur. Bu nedenle dünden daha fazla bilge olmak ama en önemlisi bu ülkenin bir ferdi ve bireyi olarak daha çok çalışmak gibi bir yükümlülükle de karşı karşıyayız. Bu süreçte siz değerli öğretmenlerimize de çok büyük sorumlulukların düştüğünü de söyleyebilirim. Her birinizin bu sorumluluğun farkında olarak aşkla, şevkle, yılmadan yıkılmadan çalıştığınıza da bizzat şahidim. Öğretmenlerimizin sevgisini emeğini, azmini, çabasını, alın terini, umudunu, sevincini, gururunu ve değerini ve saymakla bitiremeyeceğimiz vasıflarını  bir güne sığdırmanın da mümkün olamadığını çok iyi bilmekteyiz. Sevginin, sabrın, fedakarlığın timsali olan siz öğretmenler, elbetdeki çok güzel şeyleri hak ediyorsunuz. Öğretmene değer veren bir toplumun her alanda da yükseldiğini de çok net söyleyebilirim. Tarihin her döneminde öğretmenlerine en üstün değeri veren bir medeniyetin mensupları olarak bizlerde bu mukaddes mesleğin saygınlığının korunması için de gayret göstermeye devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle eğitimin asil unsuru olan öğretmenlerimizin öğretmenler gününü bir kez daha kutluyorum. Başta eğitim şehitlerimiz olmak üzere ebediyete irtikal eden tüm öğretmenlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ BİR GÜNE SIĞDIRILACAK BİR MESLEK DEĞİL”

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise, “Bugün 24 kasım hayatımızın önemli bir yerine sahip olan siz değerli öğretmenlerimizin günü. Öğretmenlik mesleği bir güne sığdırılacak bir meslek değil. Bugün her insanın hayatına dokunan mutlaka bir öğretmeni vardır. Hayatımızın şekillenmesine hayata bakış açımızı oluşturmada mutlaka öğretim hayatımızın bir döneminde bir öğretmenimizin etkisi vardır. Aslında öğretmenlik mesleği sadece çocuklarımıza gençlerimize akademik eğitim vermekte sınırlı olmadığını son 2 yıldır kovit pandemisi döneminde gördük. Devletimiz toplum sağlığı açısından covitle birlikte eğitime ara verdi. Çocuklarımız uzaktan eğitim almaya başladı. Ama şunu gördük ki 2 yıl boyunca akademik eğitime az veya çok oranda bir şekilde ulaşılabiliniyor. Bilgiler bir şekilde alınıyor. Ancak çocukların öğretmensiz akademik eğitim almasının aslında eğitimin çok önemli bir kısmını yapamadığını bu iki yıllık pandemi süreci bize tecrübe ettirdi. İlkokuldan itibaren çocuklarımızı hayata alıştıran ,onları sosyalleştiren, onları topluma kazandıran, onlara özgüven aşılayanın sizler olduğunu ve görevinizin ne kadar kutsal ve ne kadar büyük olduğunu da aslında o iki yıllık süreçte tüm öğrenci velileri görmüş oldu. Bizlerde devlet yönetimlerimizi, yerel yönetimler eğitim camiasının daha rahat ortamlarda çocuklarımıza eğitim vermesini sağlamak onların moral ve motivasyonunu en üst seviyede tutmak adına üzerimize düşen görevi yapmanın gayretindeyiz” dedi.

“BİLGİ EN KADİM MEDENİYETLERDE İNSANLIĞA HEP YOL GÖSTERİCİ OLMUŞTUR”

Son olarak bu özel günün öğrenmenler arasında bağı kuvvetlendirmek adına önem arz ettiğini vurgulayan İl Milli Eğitim Müdürü Ergüven Aslan, “Hepimizin malumu olduğu üzere bugün Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e başöğretmenlik unvanının verildiği tarihtir.  Bugün aslında bu bağlamda farklı bir anlamla ifade eden bugünün amacı öğretmenler arasındaki bağı kuvvetlendirmek ebediyete irtihal edenleri rahmetle yad etmek, emekli olanları şükran ve saygılarımızı ifade etmek , ayrıca göreve yeni başlayan arkadaşlarımıza da ifa ettikleri görevin önemini vurgulama günüdür. Bilgi en kadim medeniyetlerde insanlığa hep yol gösterici olmuş ve en kıymetli hazinesi olmuştur. Bilgi sadece  medeniyetlerin gelişmesi değil, aynı zamanda insanlığın olgunlaşma yolculuğunda mesafe kat etmesinde de en büyük rolü üstlenmiştir. Öğrencilerimizi yarına hazırlamak ve ülkemizi kalkındırmak bir millet ödevidir. Yakın zamanda belki de hayatımızda yapay zeka teknolojileri, akıllı makineler önemli bir yer tutacaktır. Fakat merhum Nuri Pakdil’in şu sözü aslında çağımızın  idrakine sunulmuş bir söz olarak paylaşmak istiyorum. “ Çağ ancak bilinç ve sorumluluk yükleneceklerin yüzüne güler.” Değerli arkadaşlarım şartlar ne ölçüde değişirse değişsin koşullar nasıl gelişirse gelişsin öğretmen eğitim- öğretimin en büyük unsuru olmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

Tören, emekli öğretmenlere hizmet şeref belgesi’nin verilmesi ve aday öğretmenlerin yemin etmesinin ardından Sivas Necip fazıl Kısakürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan “son ders” adlı müzik dinletisinin akabinde gün anısına fotoğraf çekimi ile son buldu.