MEHMET TIRPAN

Sivas Emlak Müşavirleri ve Komisyoncuları Dernek Başkanı Kerim Çayır, Ziraat Bankası, kendileri ile çalışan konut üreticilerinden alınacak evler için 0,98 faiz oranı ile kredi vereceklerini açıkladığını ancak Sivas’ta bu şartlarda çalışan kimsenin olmadığını söyledi.

Mevcut faiz oranlarının ve tapu harçlarının düşürülmesi noktasında adım atılması gerektiğinin altını çizen Çayır, “Bankaların uyguladığı yüksek faiz oranları, Sivas’ta ki konut satışlarında negatif etkisini hissettirmeyi sürdürüyor. Satılan konut sayısı oranları gerilemeye devam ederken, inşaat sektöründe kapıya dayanan kriz, emlakçılık sektörünü de içten içe vurmaya başladı” dedi.

Vatandaşların ev almaya yanaşmadığını, istekli olan kişilerin ise beklemeye geçtiğini aktaran Başkan Çayır, “Durgunluk emlakçıların günlerini adeta sinek avlayarak geçirmelerine neden oluyor.  Son 10 yılın en zor dönemini yaşıyoruz. Cumhurbaşkanımızdan ve devlet yetkililerinden, kredi oranını yüzde 2’lerin altına düşürmelerini özellikle talep ediyoruz. Yaşanan ekonomik sıkıntılardan gayrimenkul sektörü ciddi anlamda yara aldı. İnşaat sektörüyle beraber emlakçılık sektörü de oldukça zor bir dönemden geçiyor. Devlet eliyle piyasalara hareket ve ivme kazandıracak girişimlerde bulunulması zorunlu hale geldi. Bu çerçevede, konut kredilerinde ki yüksek oranların acil olarak düşürülmesi gerekli. Fahiş derecede ki oranlar yüzünden kimse kredi kullanarak konut satın alamıyor. 100 bin lira kredi çekmek isteyen bir tüketici,10 yılda 300 bin lira geri ödemeyle karşılaştığında ev sahibi olma isteğinden ya vazgeçiyor, ya da ileri ki yıllara erteliyor. Sektörde son 10 yılın en durağan ve en zor günlerini yaşıyoruz. Cumhurbaşkanımızdan ve devlet yetkililerinden, kredi oranını yüzde 2’lerin altına düşürmelerini özellikle rica ediyoruz. Psikolojik sınır olan 1,49 seviyeye düşürülürse, bir rahatlama sağlanacaktır. Bunun yanı sıra şu an yüzde 2 olup, yılbaşından sonra yüzde 3’e çıkacak tapu harçlarının, alıcıdan yüzde 1, satıcıdan yüzde 1 olarak kalıcı şekilde düzenlenmesini talep ediyoruz.  Tapu harçlarının indirilmesi, devlete daha fazla kazanç sağlayacaktır. Şöyle ki; Bugün 500 bin liraya alınan işyeri veya konutun emlak beyan değeri, 100-150 bin lira olarak gösteriliyor. Yüzde 1’e indirgenirse gerçek bedeller üzerinden beyan yapılacağı için hem maliyenin, hem belediyelerin kazancı artacaktır” ifadelerini kullandı.

EMLAK FİYATLARI YÜZDE 25 DÜŞTÜ

Konut almanın tam zamanı olduğunu vurgulayan Çayır, “Konut kredileri yüksek ancak konut fiyatları gayet makul. Bu kriz vatandaş tarafından avantaja dönüştürülmeli. Geçen yıllara oranla konut fiyatları yüzde 25 civarında ucuzlamış durumda. Ev almak için en uygun zamandayız. İnşaat maliyetleri arttı ama konut fiyatları düştü. Devam eden inşaatlarda müteahhitler maliyetine bile satış yapıyor. Parası olanlar için konut almanın zamanı. Ben yatırım için kesinlikle gayrimenkul alımını öneriyorum. Gayrimenkule yapılan yatırım, bankada faizde duran paradan daha faydalı olacaktır”

ÇIKARILAN BAZI YÖNETMELİKLER EMLAK OFİSİ AÇMAYI GÜÇLEŞTİRDİ

Emlakçıların konut satışı ve kiralama üzerinden aldıkları komisyonlarda da indirime gittiğini vurgulayan Çayır, “Emlakçı komisyonları yüzde 2 alıcıdan, yüzde 2 satıcıdan olmak üzere yeniden düzenlendi. Öncesinde her iki taraftan yüzde 3 alınıyordu. Yani satışlarda yüzde 6’dan yüzde 4’e, kiralamada ise yüzde 12’den yüzde 10’a düşürüldü” dedi.

Yetki Belgesi olmayan kişilerin emlakçılık yapamayacağının altını çizen Başkan Çayır, “Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği kapsamında, bütün meslektaşlarımızın artık ‘yetki belgesi’ alması gerekiyor. Kayıtlı olan emlakçılarımız mezuniyet şartı aranmaksızın müktesep (kazanılmış) haktan faydalanırken, 5 Haziran 2018’den sonra mesleğe giren emlakçılarımız ise en az lise mezunu olmak kaydıyla Uluslararası Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu taşıyorlar. MYK belgesini aldıktan sonra oda ve maliye kayıtlarının ardından ‘yetki belgesi’ alabilecekler. 2020 yılından sonra ise hiçbir emlakçı yetki belgesi olmadan çalışamayacak” şeklinde konuştu.