MELTEM DUMAN

Geçmişten günümüze kadar gelen dokuma kilimlere ilgi gün geçtikçe azalıyor. El dokuması ve tarihi kilimlere ilginin her geçen gün azaldığını belirten Mehmet Tetiker, eski kilimlerin yerini günümüzde çok daha kısa ve ucuz fiyatlara satılan halıların aldığını söyledi.

Babasının vefatından sonra baba mesleği olan kilimcilik işini sürdürdüğünü ifade eden Tetiker, İnsanların her geçen gün eski kilimlere ilgisinin azaldığını, bu duruma bir de pandeminin olumsuz etkilerinin eklendiğini söyledi.

Kilimcilik haricinde geçmiş zamanlarda kullanılan malzemeleri de alıp sattıklarını ifade eden Mehmet Tetiker, “Yerli halkın eski kilimlere talebi son 2-3 yılda çok azaldı. 10- 15 sene öncesine kadar kilimlere ve farklı eski eşyalara ilgi bir hayli iyi idi. Halk alıp bir şeyler biriktiriyordu, koleksiyonlarını tamamlayıp mutlu oluyorlardı. Ama şimdi pozisyonlar değişti. İnsanlar şimdi araba alıyor, yazlık  alıyor. Bu işe zaman ayıramıyor. Yine de meraklıları var bir şeyler alıp satıyorlar. Daha çok Sivas’a özgü kilimlere dışarıdan gelen insanlar ilgi gösteriyor. Kilimlerin  fiyatı işçiliği, kullanılan malzemeye ve dokusuna göre değişiyor. 250 TL’ye de kilim var, 5 bin TL’ye de kilim var, 2 bin TL’ye de kilim var. En iyi kilimi biz bakar bakmaz anlarız. Çünkü bizim sanatımız malın iyisinden anlamak.  El yapımı kilimin yapımı  oldukça zordur. Eskiden yün kilimler vardı. Kilimin yapımında kullanılan kök boya vardı. Bu boya yıllarca solmaz ve kilimin üstünde uzun süre kalıcı olurdu. Artık eskisi gibi kök boya kullanarak halı dokuyan da kalmadı. El dokuması bir zamanlar önemliydi ve bundan kaynaklı yoğunluk  satışlarda yaşıyorduk. Eskiden Avrupa’ da yerli dokuma da hep ihracata gidiyordu, şimdi az insan yapıyor. Ama sanatımız güzel olduğu halde unutulmaya yüz tutuyor. Paralı sanattı ve para getiren her şey güzeldir.  Sermaye olunca alıp satım da  zorlanmıyoruz. Paraya bağlı bu işler. Günümüzde insanlar artık makine halılarına rağbet göstermeye başladı. Son 2 yıldır ki meslek ölü, iş yok.  Buraya geliyorum mesela günlerden siftah etmeden gidiyorum.  Öte yandan da pandemi sürecinde kira sürekli artıyor ve masraflar çoğalıyor. Bu yaz döneminde eğer satış yapabilirsek inşallah içerisinde bulunduğumuz bu durumdan biran önce kurtulacağız” ifadelerini kullandı.