MEHMET TIRPAN

Neredeyse vatandaş artık her gün yeni bir zam haberi ile uyanmaya devam ediyor. Alım gücünün her geçen gün düştüğü ülkemizde zamlar gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Son zamanlarda artan elektrik, doğalgaz, gıda, mazot ve yağ fiyatlarının ardından somun ekmekte zamlardan nasibini aldı. Sürekli artan un fiyatlarının ardından ilimizde 1 TL 50 kuruştan satılan somun ekmeğe yapılan 25 kuruşluk artışın ardından artık somun ekmek 1 TL 75 kuruştan satılacak.

Özellikle pandemi sürecinde vatandaşlar maddi anlamda sıkıntı yaşarken bir taraftan da ekmeğe yapılan zam bu kadar da olmaz dedirtti. Her geçen gün birçok üründe yapılan zamlar asgari ücretle artık geçimin olmayacağını bir kez daha ortaya koydu.

Bugün asgari ücretle geçinen üç çocuklu bir ailenin günlük 4 ekmek aldığını düşünürsek aylık sadece ekmeğe 210 lira vermesi gerekiyor, giderek devam eden zamlar karşısında ise ne olacağı belirsizliğini koruyor.

FIRINCILARDA ARTIŞLARDAN MEMNUN DEĞİL

Unun fiyatının artmasından dolayı mecburen somun ekmeğe zam yapma kararı aldıklarını belirten fırıncılar ise un ve maya fiyatlarına gelen zamlardan yakındı.

Özellikle un fiyatlarındaki artışın işletmecileri ciddi derecede zora soktuğunu iddia eden fırıncılar, “Sene başında 125 TL’ye aldığımız unun torbası şuanda 200 TL’ye kadar yükseldi. Salgın sürecinde zam yapmak istemedik. Ancak hammadde fiyatlarındaki ciddi artışlar bizi somun ekmeğe zam yapmaya itti. Keşke hammadde fiyatları hep aynı kalsa da bizde ekmek fiyatlarına zam yapmasak. Ekmeğe yapılan her zam sonrası satışlarımızda ciddi düşüşler yaşanıyor. Zamda yapmasak zarar ediyoruz” şeklinde konuştu.

VATANDAŞ İSYAN ETTİ

Son bir 1 yılda ekmeğe 50 kuruş zam geldiğini ifade eden vatandaşlar ise önce pideye sonra somun ekmeğe zam geldi. Her gün yeni bir zam haberi almaktan bıktık. Zam haberini aldığımızda aklımıza merhum Kemal Sunal’ın ‘Zam Zama Zam, Zamlara Zamlar” filmi aklımıza geliyor. Açınacak hale düştük. Paranın değeri kalmadı. Neye elimizi atsak ateş pahası. Eskiden paranın kıymeti vardı ürün azdı ve değerli idi. Şimdi ise ürün çeşitliliği çok paranın kıymeti yok. Markete gidiyoruz almak istediğimiz mecburu ihtiyaçların bir kısmını alıyoruz. Güç yetmiyor. Bu gidişatın sonu ne olur bilinmez. Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun.