SEYİT ÖMER YILDIZ

Türk mutfağında özellikle kış aylarında önemli bir yere sahip olan paça insan vücuduna olan faydaları ile de gözardı edilemeyecek yararları da beraberinde getiriyor.

Paça çorbası güçlü antibiyotik etkisi ile vücuttaki bakteri ve enfeksiyonları temizlemeye yardımcı oluyor. Vücutta yorgunluk hissedildiğinde paça çorbası gereken enerjiyi sağlayabiliyor. Ayrıca beyin gelişiminin desteklenmesi ve güçlü bir zeka için de paça çorbası yine oldukça önemli bir yere sahip olduğunu yapılan araştırmalar ortaya koyuyor.

Halk arasında paçanın aynı zamanda görme yetisini güçlendirme, saç yapısını koruma, kan değerlerini ideal seviyeye getirme gibi etkilerinin de olduğu biliniyor. Yine kas ve kemik yapısını koruduğu bilinen paçanın özellikle bazı kişilerde görülen eklemlerde ki kıkırdakların zarar gören kısımlarının da iyileşmesinde ciddi katkıları bulunuyor.

Bir çok faydası bulunan paçanın fazla tüketildiğinde insan vücuduna zararı da bulunuyor. Oldukça lezetli olan paça aşırı tüketildiğinde kilo alma, kolesterol yükseltme ve yağlanmayı da beraberinde getiriyor.