MEHMET TIRPAN

Geçtiğimiz ay İller Bankası'ndan 100 milyon borçlanılması konusunda Vali Yardımcısı Kadir Algın’a yetki verilmesinin ardından Algın, İl Genel Meclisi’ne gelerek borçlanma hakkında bilgi verdi.

100 milyon TL’nin 30 milyonunun yama da 70 milyonunun ise sıcak asfalt için kullanılacağını aktaran Vali Yardımcısı Kadir Algın, “100 milyon borçlanmaya ilişkin aklımızda bir kaç plan vardı. İlk düşüncemiz grup yollarına öncelik verilerek Sivas genelinde çalışma yapmak istedik. Nüfus kriterine göre 100 milyonu grup yollarının yapımına harcamaktı. Diğer alternatif ise bu parayı ilçelere dağıtmaktı. Son alternatifimiz ise bu paranın bir kısmının yamada kullanılması bir kısmının ise ilçelerdeki yoğun olan yollara sıcak asfalt yapmaktı. Bizler son alternatifi daha çok tercih ettik.” dedi.

İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ile görüşerek 100 milyon TL’nin 30 milyon TL’sini yamada, 70 milyon TL’sini ise BSK yol yapım işinde kullanılacağını belirttiklerini aktaran Vali Yardımcısı Kadir Algın, “30 milyon TL’lik yama malzemesi aldığımızda yaklaşık 900’e yakın köyde yama yapabiliriz. Mevcut yatırım programı, KÖYDES ödeneği ile yapılacak programlarla birlikte binin üzerinde köye girmiş oluruz. Yama yaparkende programda olan köylere girmeyeceğiz. Şimdiye kadar hiç girilmemiş köylere gireceğiz. Böylelikle kentte hem yatırım programı dahilindeki köylerde yama yapılacak hem de girilmeyen köylere girilecek. Kalan 70 milyon TL ile de BSK yollar yapacağız. Bilindiği üzere 1 kilometrelik BSK yolun maliyeti şuanda 1 milyon 122 bin TL. Gönül ister ki bütün köy ve grup yollarımızı BSK yapalım ama BSK’nın maliyeti çok fazla. BSK yaparken araç ve nüfus yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde yapacağız. İlçelerimizle görüşüyoruz. Nüfusun yoğun olduğu bölgelerde en çok kullanılan yolları tespit ediyoruz. En fazla aracın geçtiği yerleri belirliyoruz. Nüfus kriteri ele alındığında bazı ilçelerde 4-5 km yolda yoğunluk var bazılarında ise daha fazla. Tespit edilen ve araç trafiğinin yoğun olduğu bölgelerdeki yollara BSK asfalt yapılacak. Eğer bu parayı ilçelere vermiş olsaydık bu para ilçe merkezinden dışarı çıkamayacaktı.” ifadelerini kullandı.