SEYİT ÖMER YILDIZ

Sivas’ta kış mevsiminde kar yağışının geç gelmesi tarımda ekili arazilerde endişeye neden olurken beklenen karın yağması çiftçilerin içine su serpti. Bahar aylarında da olması gerektiği kadar yağış olursa tarım arazilerinde sıkıntı görülmüyor.

Tarım arazilerinde ki son durum hakkında açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ; “ Kış mevsimi biliyorsunuz artık iklimsel değişiklikler nedeniyle her sene daha da geç geliyor. BU da ister istemez çiftçilerimizde bir tedirginliğe yol açıyor. Çünkü Üzeri karla kapanmayan arazilerde tohumların yanma ihtimali oldukça yüksek. Ama neyse kar yağışı geldi ve sonrasında arazilerimiz karla kapandı ve bir nevi mahsuller güvence altına alındı” dedi.

Şuanda için tarımda bir sıkıntı görmüyoruz diyen Çetindağ; “ Ekili arazilerde artık ürünler yeşermeye başladı şimdi ise ihtiyacımız olan şey içerisinde bulunduğumuz bu bahar aylarında yeteri kadar yağmurun olması, malum suyun azı da zarar fazlası da zarar. Ama gözlemlediğimiz kadarıyla bir sıkıntımız yok ve arazilerde şuan için mevsimsel koşullar bağlı bir zarar yok, umarız ki böyle de devam eder. Çünkü herkesin ve her sektörün etkilendiği kadar çiftçilerimizi bu pandemi süreci etkilemiştir. Bu nedenle de en azından mahsullerde herhangi bir sıkıntının çıkmaması bizleri de çiftçilerimizi de sevindirecektir” ifadelerini kullandı.

Çiftçilerimizinde kaynaklarımızı iyi ve doğru bir şekilde kullanması gerekiyor diyen Çetindağ; “ Son yıllarda birçok yerde barajlarımız yapılıyor, suyumuz azalıyor ve yine korona virüs salgını yüzünden su tüketimimiz temizlik amaçlı aşırı derece de artmış durumda. Bizlerinde çiftçilerimizinde tarım arazilerinde su kullanırken doğru bir şekilde kullanmamız israf etmememiz gerekiyor. Birçok yerde zaten artık modern sulama yöntemlerini kullanıyoruz ama yinede dikkatli ve özenli olursak gelecek yıllarımız için daha iyi olacağı kanaatindeyim” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.